Субота, 3. јул 2004.

Дан отворених врата: Грађани у посланичким клупама

Народна скупштина Републике Србије отворила је врата за све грађане 3. јула 2004. године и од сада ће сваке последње суботе у месецу заинтересовани грађани имати прилику да је посете.


Народна скупштина Републике Србије отворила је врата за све грађане 3. јула 2004. године и од сада ће сваке последње суботе у месецу заинтересовани грађани имати прилику да је посете.

Грађане је у Народној скупштини дочекао председник Предраг Марковић и пожелео им добродошлицу. Председник је у разговору са посетиоцима у свом кабинету истакао да је отварање врата парламента добар обичај, који постоји свуда у свету, и изразио задовољство због доброг одзива грађана. Атмосфера у кабинету је била опуштена јер је председник стрпљиво одговарао на сва питања, а неки од грађана су нескривену радост, што су дочекали да посете Скупштину, изразили симболичним поклонима за председника.

Потом су водичи повели посетиоце у обилазак зграде, објаснили распоред и намену просторија у згради и презентовали рад Народне скупштине у сали за седнице. Током презентације грађани су седели у посланичким клупама, идентификовали своје присуство посланичким картицама и изгласали предлог да Дан отворених врата постане стална пракса у Народној скупштини.

Секретар Народне скупштине Марко Даниловић и помоћник секретара Мирјана Радаковић су са сарадницима Информативне службе демонстрирали систем за електронско гласање и одговарали на питања грађана.

У холу испред велике сале грађани су о својим проблемима разговарали са представницима посланичких група, након чега их је чекало освежење у скупштинском ресторану.

Посета је завршена обиласком прес сале и истраживачког центра. Сви посетиоци су за успомену добили брошуру о раду Народне скупштине.

Први Дан отворених врата Народне скупштине медијски је добро пропраћен. Новинари, фоторепортери и сниматељи су испратили све три групе посетилаца, колико је организовано у суботу 3. јула.

Програм Дан отворених врата, Народна скупштина Републике Србије реализује уз подршку ОЕБС-а, чији су представници такође били гости Народне скупштине у суботу.

Грађани нису скривали своје задовољство што им је први пут омогућено да бораве у скупштинском здању, разгоаварају са председником Народне скупштине и народним посланицима, седе у посланичким клупама и гласају.

'' Божанствено! Чак смо и гласали о томе да се ова идеја и даље развија. Говорила сам са председником парламента у вези са неиспуњеним обећањима, конкретно о закону о реституцији. Четири године гледамо како не испуњавају обећања а траже наше гласове. Он ми се насмешио и објаснио процедуру за доношење закона'', рекла је Нада Стојановић.

'' Стварно је лепо, баш као на телевизији. Мене не интересује политика, али мислим да би политичари требало мање да се свађају а више да раде'', казао је Мухарем Берати.

'' Добро је да се неко сетио да и нас пензионере пусти да видимо како се ради у скупштини!'', један је од коментара посетилаца, који су углавном позитивно оценили отварање врата парламента.

Најмлађи посетилац Наодне скупштине била је осмомесечна беба Анђела.

Позивамо грађане да у суботу 31. јула посете Народну скупштину.

Пријаве примамо на телефон 3611-476.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја