8. фебруар 2019. Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и генерални секретар Интерпарламентарне уније  Мартин Чангонг

8. фебруар 2019. Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и генерални секретар Интерпарламентарне уније Мартин Чангонг

Петак, 8. фебруар 2019.

Гојковић у Женеви: Србија ће бити добар домаћин годишњег заседања ИПУ у октобру

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић на свечаној церемонији у Женеви потписала је Споразум између Народне скупштине и Интерпарламентарне уније са генералним секретаром ове међународне парламентарне организације Мартином Чангонгом, поводом организовања 141. скупштине Интерпарламентарне уније у Београду од 13. до 17. октобра ове године.


Гојковић је том приликом истакла да је организовање годишњег заседања ИПУ у Београду велика част како за Народну скупштину Републике Србије, тако и за нашу државу и нагласила да је добијање домаћинства резултат веома активног учешћа наше делегације у раду Интерпарламентарне уније у последњих неколико година.

Гојковић је рекла да је уверена да ће Србија бити добар домаћин и организатор овог важног парламентарног форума и подсетила да 141. заседање за Србију има историјски значај, јер се одржава у години значајног јубилеја Интерпарламентарне уније када се обележава 130 година постојања ове организације.

Председница Народне скупштине је напоменула да је Парламент Србије увелико започео припреме за организацију овог важног догађаја и да у октобру у Београду очекује велики број парламентарних делегација из читавог света.

Гојковић је напоменула да ће наша земља након 56 година поново бити домаћин годишњег заседања ИПУ и указала да додатан значај овом скупу даје чињеница да се након дужег периода Скупштина ИПУ организује у једној европској земљи изван Женеве, имајући у виду да је последње заседање у некој од европских држава одржано било пре двадесет година у Немачкој.
Свечаној церемонији потписивања споразума присуствовала је председнице Интерпарламентарне уније Габријеле Куевас Барон, која је истакла да ће заседање ИПУ у Београду, бити прво заседање у Европи после много времена и указала да је од председнице Скупштине Србије добијала увек добре иницијативе.

Куевас Барон је рекла да верује да ће предстојеће заседање у Београду бити важно не само за историју Интерпарламентарне уније, већ и Србије.

Свечаној церемонији присуствовали су председници парламената, као и генерални директор Бироа УН у Женеви Михаел Мелер.

Гојковић се уочи церемоније потписивања Споразума састала са председницом Интерпарламентарне уније Габријелом Куевас Барон и генералним секретаром Мартином Чангонгом и том приликом нагласила да ће се Народна скупштина и у наредном периоду свесрдно залагати за заједничке циљеве које промовише Интерпарламентарна унија и унапређење сарадње како са самом организацијом тако и директно са чланицама.

Гојковић у Женеви учествује на првом састанку председника парламената у оквиру припремног комитета Пете светске конференције председника парламената Интерпарламентарне уније у Женеви, 8-9. фебруара.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 19. мај

Цео календар догађаја