13. фебруар 2020. Председница Гојковић на завршетку проширеног састанка председника парламената Славковске групе под називом „Проширење ЕУ: подршка процесу интеграције“

13. фебруар 2020. Председница Гојковић на завршетку проширеног састанка председника парламената Славковске групе под називом „Проширење ЕУ: подршка процесу интеграције“

Четвртак, 13. фебруар 2020.

Гојковић у Братислави о регионалној сарадњи


Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић је на завршетку проширеног састанка председника парламената Славковске групе под називом „Проширење ЕУ: подршка процесу интеграције“ захвалила на могућности да Србија учетвује на овом скупу и истакла да је за нашу земљу значајно да државе као што су Словачка, Аустрија, Чешка и Хрватска, као председавјаућа Савету ЕУ, дају подршку проширењу ЕУ.


Гојковић је нагласила да се тиме шаље порука да је политика проширења једна од најуспешнијих политика ЕУ и изразила уверење да ће наша земља успети да савлада све препреке које се налазе испред нас и докаже да може да буде пуноправна чланица ЕУ.

Председница Скупштине Србије је указала да је за нашу земљу један од приоритета и регионална сарадња, као и да је од кључног интереса очување регионалне стабилности. Гојковић је рекла да је Србија посвећена јачању регионалне сарадње, посебно у области прекограничне сарадње, економије, туризма, саобраћајног, инфраструктурног и енергетског повезивања.

Гојковић је у том контексту поздравила иницијативу „Мини шенген“ истичући да ће она грађанима обезбедити бројне конкретне користи, као што су путовање широм региона само уз личну карту, као и могућност запошљавања у читавом региону, те да ће ова иницијатива имати несумњиво позитиван утицај на односе у региону.

Председник Парламента Словачке Андреј Данко је рекао да је данашњи проширени скуп Славковског формата организован са циљем пружања подршке пријатељима на Западном Балкану, посебно Србији и Црној Гори и да је јасно показао да постоји подршка процесу придруживања ових земаља.

Данко је указао да је значајан део расправе био посвећен процесу проширења ЕУ и подршци Србији и Црној Гори и навео да би ове земље требало да буду прве следеће земље које ће се придружити ЕУ.

Председник Парламента Чешке Републике Радек Вондрачек нагласио је да активна подршка проширњу ЕУ на земље Југоисточне Европе представља снажан глас у данашње време и да земље Славковског формата заједно раде у истом циљу пуноправног чланства, истичући да би то било добро за ЕУ, а не додатни терет. Председник Парламента Аустрије Волфганг Соботка је такође рекао да је Славсковски формат послао јасну поруку везано за проширење али и за интензивнији рад у оквиру Европске уније.

Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић је рекао да Хрватска као председавајућа ЕУ изражава снажну подршку земљама Југоисточне Европе да наставе са преговорима, као и да ће Хрватска наставити са напорима да помогне пријатељима и суседима, те изразио наду да ће самит у Загребу у мају отворити врата за нове земље чланице.

На проширеном скупу Славковског формата разматране су и теме улоге националних парламената, економске сарадње и дигиталне агенде.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
петак, 30. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја