13. фебруар 2020. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на састанку председника парламената Славковске групе у Братислави

13. фебруар 2020. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на састанку председника парламената Славковске групе у Братислави

Четвртак, 13. фебруар 2020.

Гојковић у Братислави: Процес проширења од пресудног значаја и за земље кандидате и за саму ЕУ у целини

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која учествује данас у Братислави на састанку председника парламената Славковске групе под називом „Проширење ЕУ: подршка процесу интеграције“ захвалила је на подршци коју процесу европских интеграција Западног Балкана пружају земље Славковског формата, које чине Словачка, Аустрија и Чешка Република.


Гојковић је рекла да Србија остаје чврсто опредељена за чланство у ЕУ и да пажљиво прати актуелне догађаје, у светлу изазова које је донео процес „брегзита“.

„Сматрамо да је управо у овом тренутку даљи процес проширења од пресудног значаја, како за очување реформског подстицаја за земље кандидате, тако и за саму ЕУ у целини, посебно имајући у виду чињеницу коју истичу и сами званичници Уније – да се политика проширења показала као једна од најуспешнијих политика ЕУ, као и да је у политичком, безбедносном и економском интересу саме ЕУ“, поручила је Гојковић и навела да кредибилном и активном политиком проширења, ЕУ може да поврати и ојача свој стратешки положај, односно улогу Европе у свету.

Гојковић је рекла да очекује да Европски савет, а потом и Самит ЕУ–Западни Балкан у Загребу, као и Конференција о будућности ЕУ донесу позитиван искорак у том правцу, а од посебног значаја је да ставови земаља у приступном процесу буду део ове шире дебате.

Председница Скупштине Србије је указала да је парламент преузео обавезу да помогне стварању новог политичког замајца у процесу проширења, који ће испунити очекивања наших грађана.

„Ми настављамо са добром динамиком спровођења реформи, оне су видљиве на сваком кораку, како у животу грађана, тако у остваривању напретка у кључним областима“, истакла је Гојковић.

Гојковић је рекла да охрабрују изјаве које су дали високи званичници ЕУ који су недавно боравили у Србији – високи представник за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борел и европски комесар за суседство и преговоре о проширењу Оливер Вархељи.

Гојковић је напоменула да се нада да ће предлог нове методологије побољшати приступни процес и учинити га ефективнијим, предвидљивијим и кредибилнијим.

„Кључно је да се унесе већа динамика у преговоре са кандидатима, а од посебног значаја је да овај процес буде заснован на објективним критеријумима, односно на заслугама и индивидуалном напретку сваке државе“ рекла је Гојковић и додала да ћемо пажљиво анализирати предложене измене и да је важно да Србија, која је уз Црну Гору највише одмакла у процесу приступања, може добровољно да изабере да ли ће наставити са старим преговарачким оквиром, или ће прихватити нову методологију.

Гојковић је посебно нагласила да, у светлу дилема насталих у погледу даље политике проширења, захваљује земљама Славковског формата које континуирано истичу да је неопходно конкретније подржати перпективу проширења за Западни Балкан.

Председник Парламента Словачке Андреј Данко, отварајући скуп, истакао је да политика проширења треба да буде један од кључних фактора европске агенде и да Словачка поздравља стратешки интерес земаља Југоисточне Европе да постану део Европске уније, те напоменуо да када су у питању односи ЕУ са Западним Балканом следећи месеци ће бити од кључног значаја, и да је важно да проширење ЕУ постане позитивна агенда.

Председник Парламента Аустрије Волфганг Соботка је, између осталог, рекао да је аустријска политика на свим нивоима на истом фокусу и орјентацији и да је Аустрија фокусиранa на проширење, те изразио наду да ће процес проширења бити даље покренут у марту, а председник Парламента Чешке Републике Вондрачек је нагласио да су Чешка Република и Славковски формат заинтересовани за даље проширење ЕУ. Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић је указао да је скуп у Братислави прилика да се појача парламентарни дијалог и сарадња и изразио уверење да ће данашњи скуп обезбедити даљу подршку процесу проширења и навео да жели да потврди посвећеност ЕУ земљама Југоисточне европе и њихове перспективе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
петак, 30. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја