12. фебруар 2020. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председница Савета Федерације Валентина Матвијенко

12. фебруар 2020. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председница Савета Федерације Валентина Матвијенко

Среда, 12. фебруар 2020.

Гојковић се састала са председницом Савета Федерације Валентином Матвијенко

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која предводи делегацију Скупштине Србије на Петом заседању парламентарне Комисије за сарадњу између Народне скупштине Србије и Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације у Москви 12. фебруара, састала се данас са председницом Савета Федерације Валентином Матвијенко.


Гојковић је нагласила да су билатерални односи Србије и Руске Федерације, који су утемељени на декларацији о стратешком партнерству, изузетно развијени на свим пољима у складу са традиционалним пријатељством два народа, као и културном и историјском блискости.

Гојковић је рекла да Србија негује добре односе са Русијом у свим областима, а чести сусрети, не само на парламентарном нивоу, већ и влада и посебно председника Александра Вучића и Владимира Владимировича Путина, потврђују заједничку опредељеност да блиско сарађујемо и све постигнуте договоре и реализујемо.

Гојковић је нагласила да је сарадња са Саветом Федерације и Државном думом, са којом је данас одржана Пета седница Комисије за сарадњу, представља снажну потврду изванредних међупарламентарних односа Србије и Русије.

Гојковић је захвалила Матвијенко на личној посвећености, захваљујући чему су постављени чврсти темељи који су парламентарну сарадњу Скупштине Србије и Савета Федерације увели у нову еру.

Гојковић је захвалила Руској Федерацији на континуираној и принципијелној подршци у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова и Метохије и на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије и принципа међународног права. Гојковић је истакла да Србија цени искрено пријатељство Русије и подршку у међународним форумима и захвалила што Русија никада није гласала против интереса Србије. Гојковић је рекла да тако ни Србија, која самостално води своју политику, никада неће гласати противно интересима Руске Федерације и да није и неће уводити никаве санкције Руској Федерацији.

Матвијенко је истакла да су односи Русије и Србије на нивоу истиниског стратешког партнерства и указала да је прошле године Србију посетило највише руководство Русије, што је показатељ да Руска Федерација жели да проширује сарадњу са братским српским народом.

Матвијенко је напоменула да су се недавно састали лидери наших држава Владимир Владимирович Путин и Александар Вучић током пуштања турског тока и навела да је Србија испунила све своје обавезе у оквиру овог пројекта и да ће турски ток обезбедити сигурну испоруку гаса за Србију.

Матвијенко је рекла да очекује председника Србије на прослави 75. годишњице победе у Другом светском раду, на паради поводом победе, када ће се наставити дијалог председника две земље.

Гојковић је рекла да је у оквиру данашњег одржавања заједничке парламентарне Комисије покренута иницијатива за формирање Института за очување историјског памћења како би се заједничким снагама изборили против ревизионизма историје и улоге совјетских и српских војника у борби и победи у Другом светском рату, те навела да ће за ту иницијативу парламената тражити и подршку председника Вучића и Путина.

Гојковић и Матвијенко су се сагласиле да су парламенти спремни да интензивирају и јачају сарадњу делегација у међународним парламентарним организацијама као што су ИПУ, ПС СЕ, ПС ОДКБ, ПС ОЕБС. Гојковић је захвалила председници Савета Федерације на учешћу на 141. скупштини Интерпарламентарне уније у октобру 2019. године у Београду, који је потврдио значај парламентарне дипломатије и сарадње парламената широм света, а Матвијенко је упутила честитке на успешно одржаном заседању у Београду.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
петак, 30. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја