6. март 2019. Председница Народне скупштине у разговору са председником Представничког дома Парламента Републике Чешке

6. март 2019. Председница Народне скупштине у разговору са председником Представничког дома Парламента Републике Чешке

Среда, 6. март 2019.

Гојковић се састала са председницима Представничког дома и Сената Чешке – подршка евроинтеграцијама Србије

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Представничког дома Парламента Републике Чешке Радеком Вондрачеком, на чији позив борави у званичној билатералној посети Чешкој.


Гојковић је истакла да две земље вежу традиционално пријатељство и блискост два народа, као и да постоји спремност да се управо на тим везама данас гради још снажнија динамика сарадње у бројним областима од обостраног интереса и указала да је прошле године обележен значајан јубилеј – 100 година од успостављања дипломатских односа.

Гојковић је нагласила да данас постоји континуирани политички дијалог на свим нивоима и напоменула да је обавеза наших парламената да, као представници грађана, развијају пријатељство и дају снажан подстрек јачању сарадње.

Гојковић је захвалила на подршци Чешке европским интеграцијама Србије и напоменула да је, имајући у виду изазове у самој ЕУ, важна снажна порука подршке пријатељске земље као што је Чешка на овом путу. Гојковић је указала да је таква порука важна не само за Србију, већ и за читав регион, подсећајући да је политика проширења управо политика стабилности и региона и читаве Европе.

Гојковић је навела да Србија наставља са реформама у интересу грађана Србије и подизања укупних стандарда и подсетила да је Србија, која је до сада отворила 16 поглавља, спремна за отварање додатних 5 поглавља, те да је потребно да се убрза динамика.

Председник Представничког дома Парламента Чешке Радек Вондрачек истакао је да су односи Србије и Чешке одлични, не само на политичком нивоу, већ и на привредном, као и у области науке, образовања и културе.

Вондрачек је истакао да су парламенти изузетно значајни за продубљивање сарадње између две земље и предложио сарадњу на парламентарном нивоу између земаља Вишеградске групе са Србијом и земљама региона Западног Балкана.

Вондрачек је нагласио да Чешка Република подржава Србију на путу ка ЕУ и указао да сматра да и поред предстојећих избора у ЕУ и изазова као што је Брегзит, ЕУ би требало да настави са политиком проширења, будући да је и основана на тим принципима, као и да је задужена за развој и стабилност у Европи.

Гојковић је упознала Вондрачека са ситуацијом на Косову и Метохији и подсетила да је Приштина увела противправне мера као што су таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине, као и да је донела одлуку о формирању тзв. војске Косова, што дестабилизује читав регион. Гојковић је указала да је Београд спреман за разговоре, али да Приштина мора да укине таксе.

Гојковић је истакла да је Скупштина Србије отворена за продубљење парламентарне сарадње на нивоу радних тела, као што су одбори за спољне послове и европске интеграције, потом у области економије, пољопривреде, образовања, науке, технолошког развоја и културе, као и на нивоу посланичких група пријатељстава.

Председница Скупштине Србије је указала да је важна и сарадња делегација у међународним парламентарним организацијама и навела да, будући да ће Србија бити домаћин 141. скупштине ИПУ у октобру, очекује да чешка делегација учествује на овом заседању на највишем нивоу.

Гојковић је, у циљу даљег развоја парламентарних односа, позвала председника Вондрачека да посети Србију, а он је указао да постоји велико интересовање предузетника из Чешке да посете Србију и да је и он спреман да дође.

Гојковић се састала и са председником Сената Парламента Републике Чешке Јарославом Кубером, а на састанку је истакнуто да су две земље спремне да негују и јачају односе у складу са пријатељским везама.

Гојковић и Кубер су указали да је добро што трговинска размена између две земље расте, као и обим инвестиција и навели да постоји простор за унапређење сарадње у области трговине, туризма, заштите животне средине, као и образовања.

Кубер је нагласио да Чешка даје подршку напорима Србије на путу ка ЕУ, а Гојковић је захвалила на искреној подршци и упознала председника Сената са ситуацијом на Косову и Метохију након увођења противправних мера Приштине.

Кубер је захвалио на подршци чешкој националној мањини у Србији, а Гојковић је нагласила да су националне мањине додатни мост који повезује две земље.

У делегацији Народне скупштине је и председник Одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије Жарко Обрадовић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 4. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја