12. септембар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Чешке Републике Милош Земан

12. септембар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Чешке Републике Милош Земан

Четвртак, 12. септембар 2019.

Гојковић се састала са председником Чешке Републике Милошем Земаном

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Чешке Републике Милошем Земаном, који борави у званичној посети Републици Србији.


На састанку је истакнуто да су билатерални односи традиционално пријатељски, као и да Србија и Чешка Република развију добру и интензивну сарадњу на свим нивоима, те да постоје бројне могућности сарадње у области економије, саобраћајне инфраструктуре, наменске индустрије, унутрашњих послова, културе.

Гојковић и Земан су нагласили значај парламентарне сарадње за развој укупних односа Србије и Чешке Републике и заложили се за интензивнију сарадњу на парламентарном нивоу, посебно радних тела у областима од обостраног интереса и парламентарних група пријатељства које представљају мост сарадње српског и чешког народа.

Гојковић је захвалила Земану на пријатељским ставовима које је изнео о изузетно важном питању за Србију, а то је питање Косова и Метохије и указала да је Београд посвећен дијалогу и изналажењу компромисног решења.

Гојковић је захвалила и на искреној и пријатељској подршци Чешке европским интеграцијама Србије.

На састанку је наглашено да постоји обостран интерес за јачање сарадње у области економије, и у том контексту истакнут значај одржавања Српско-чешког пословног форума, те указано да је Чешка четврти највећи инвеститор у Србији.

Размотрени су бројни потенцијали за улагања и сарадњу у области телекомуникација, прехрабрене индустрије, машинске индустрије, дигитализације, као и у области културе и могућностима улагања у филмску индустрију.

На састанку је истакнут значај предстојеће званичне посете председника Доњег дома Парламента Чешке Републике Радека Вондрачека почетком октобра за даље јачање парламентарних односа.

Гојковић је информисала делегацију Чешке да ће Београд бити домаћин 141. скупштине Интерпарламентарне уније од 13 до 17. октобра, која ће окупити велики број председника парламената из читавог света, те изразила очекивање да ће чешка делегација бити представљена на највишем нивоу.

У делегацији Чешке Републике састанку су присуствовали први потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Чешке Јан Хамачек, потпредседник Владе и министар трговине и индустрије Карел Хавличек, министар одбране Лубомир Метнар, министар транспорта Владимир Кремлик, државни секретар Министарства спољних послова Милослав Сташек, као и Јарослав Фолдина, члан Доњег дома Парламента Чешке Републике и председник групе пријатељства са Србијом.

Састанку су у делегацији Народне скупштине присуствовали председник Посланичке групе пријатељства Скупштине Србије са Чешком Републиком др сци. мед. Дарко Лакетић, председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић, члан Одбора за одбрану и унутрашње послове мр Игор Бечић, председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Снежана Б. Петровић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2