2. јул 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Републике Словеније Борут Пахор

2. јул 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Републике Словеније Борут Пахор

Уторак, 2. јул 2019.

Гојковић се састала са председником Словеније

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која се налази у званичној посети Републици Словенији, састала се данас са председником Републике Словеније Борутом Пахором.


Гојковић и Пахор су разговарали о унапређењу сарадње две државе, као и о регионалној сарадњи и перспективама даљег процеса евроинтеграција региона Западног Балкана.

Гојковић и Пахор су оценили да постоји висок степен сарадње по питањима која су од заједничког интереса две државе, а Пахор се захвалио што је имао прилику да се током посете Србији обрати народним посланицима на Посебној седници Скупштине Србије, што је био знак поштовања, пријатељства и сарадње.

Гојковић и Пахор су разговарали о актуелним приликама у Европској унији и изазовима који се налазе пред ЕУ након избора, као и у светлу Брегзита, и у том контексту наставка процеса проширења ЕУ.

Гојковић и Пахор су истакли да је важно да процес проширења буде високо на агенди ЕУ, а Гојковић је захвалила на досадашњој подршци Словеније процесу европских интеграција Србије и на томе што Словенија подржава процес приступања ЕУ земаља Западног Балкана. Гојковић је нагласила и да Србија остаје посвећена испуњењу европских стандарда.

Гојковић и Пахор су разговарали о свим аспектима регионалне сарадње, као и значају очувања мира и стабилности у читавом региону, а Гојковић је нагласила да је за Србију од кључног интереса очување регионалне стабилности и интензивирање сарадње у свим областима.

Гојковић је са Пахором разговарала о ситуацији на Косову и Метохији и указала на конструктивност Србије, као и на спремност на дијалог са Приштином, али да је неопходно да Приштина укине таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, а Пахор је нагласио да је познат став Словеније о неприхватљивости постојања таквих такси.

Гојковић је упознала Пахора са веома динамичном и развијеном парламентарном сарадњом, која се развија на основу Меморандума о разумевању Скупштине Србије и Државног збора, који је потписан у децембру прошле године.

Председник Пахор је у разговору са Гојковић упутио поздрав председнику Србије Александру Вучићу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 30. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја