2. јул 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Државног збора Словеније Дејан Жидан

2. јул 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Државног збора Словеније Дејан Жидан

Уторак, 2. јул 2019.

Гојковић се састала са председником Државног збора Словеније

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић започела је званичну посету Словенији сусретом са председником Државног збора Словеније Дејаном Жиданом, а на састанку је оцењено да се билатерални односи интензивно развијају у свим областима, као и да два парламента дају велики допринос јачању пријатељских веза.


Гојковић и Жидан су се сагласили у чињеници да је до узвратне посете председнице Скупштине Србије Словенији дошло у веома кратком року, као и да су се председници два парламента састали пет пута за мање од годину дана и то потврђује заједничку опредељеност за јачање односа два парламента и две државе.

Жидан је истакао да две земље имају традиционално добре односе и да је сада важно да се предузму заједнички кораци напред како би сарадња била још интензивнија.

Гојковић је нагласила да су односи парламента на историјском нивоу и указала да чести сусрети председника две државе, одржавање заједничких седница две владе, као важне форме, потврђују висок степен разумевања у односима две државе.

Гојковић и Жидан су указали да је важно да се сада даље развија парламентарна сарадња на основу Меморандума о сарадњи између Народне скупштине РС и Државног збора Словеније, који је потписан у децембру прошле године и да је тиме отворен додатан простор за сарадњу радних тела и посланичких група пријатељства. Гојковић је указала и да је важан задатак парламената да у кратком року ратификују споразуме које две владе договоре, и навела пример Споразума који регулише запошљавање радника из Србије у Словенији.

Жидан и Гојковић су разговарали и о актуелним дешавањима у Европској унији и изазовима пред ЕУ. Жидан је рекао да верује да се Европска унија мора ширити на Западни Балкан и да ће то донети стабилизацији читавог региона. Жидан је истакао да је Словенија пријатељ Србије и да ће наставити да пружа подршку на путу евроинтеграција Србије и помоћи да тај пут буде бржи и једноставнији. Указао је да и словеначко искуство показује да пут ка ЕУ није увек лак, али да је Словенија била одлучна и истрајала, те да верује да ће и Србија успети на том путу и да у Словенији има искреног пријатеља.

Гојковић је захвалила Словенији што се залаже за политику проширења ЕУ и што искрено подржава Србију на том путу. Гојковић се сагласила са Жиданом да је управо политика проширења једна од најважнијих политика, јер значи мир и стабилност не само на нашим просторима већ читавом европском континенту.

Гојковић и Жидан су разговарали о даљем развоју економске сарадње, а Гојковић је указала да је Словенија један од најзначајнијих трговинско-економских партнера и инвеститора будући да словеначке компаније запошљавају велики број грађана Србије, те указала да охрабрује и пораст инвестиција српских компанија у Словенији. Жидан је указао да је посебно значајно то што се бележи раст робне размене за 14 одсто.

Гојковић и Жидан су разговарали о положају српске заједнице у Словенији и поздравили недавно формирање Савеза Срба Словеније, а Жидан је указао да се ускоро очекује први састанак Савета Владе Словеније за сарадњу са представницима националних заједница народа бивше Југославије. Гојковић и Жидан су указали и да српска заједница у Словенији и словеначка национална мањина у Србији представљају мост сарадње две државе.

Гојковић и Жидан су разговарали и о могућностима унапређења сарадње између сталних делегација два парламента у међународним парламентарним организацијама, а Гојковић је упутила позив председнику Државног збора Словеније на 141. скупштине Интерпарламентарне уније, од 13. до 17. октобра ове године у Београду, који је Жидан прихватио.

У делегацији Скупштине Србије су председник Посланичке групе пријатељства са Словенијом Милија Милетић и члан групе пријатељства Снежана Богосављевић Бошковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5