4. јун 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић у разговору са председником Фондације Конрад Аденауер Норбертом Ламертом

4. јун 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић у разговору са председником Фондације Конрад Аденауер Норбертом Ламертом

Уторак, 4. јун 2019.

Гојковић се састала са председником Фондације Конрад Аденауер Норбертом Ламертом

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Фондације Конрад Аденауер Норбертом Ламертом, који у Србији борави поводом одржавања међународне конференције „Градимо мостове – причамо о Европи“.


Гојковић је Ламерту, који је у својству председника немачког Бундестага пре две године био у посети Србији, захвалила на доброј сарадњи, а Гојковић и Ламерт су се сагласили да је сарадња Скупштине Србије и Бундестага, укључујући и сарадњу на нивоу одбора, као и на нивоу размена посета посланика, веома динамична.

Гојковић је указала на добру сарадњу Србије са Фондацијом Конрад Аденауер, о чему сведочи и ова међународна конференција, која се одржава у Новом Саду и подсетила на досадашњу успешну сарадњу Народне скупштине и одбора са канцеларијом Фондације Конрад Аденауер у Београду, кроз различите пројекте и заједничке активности, те истакла спремност Скупштине Србије на наставак сарадње и реализацију сличних заједничких пројеката и активности.

Гојковић и Ламерт су разговарали о перспективама Србије и региона Западног Балкана на путу ка чланству у ЕУ. Ламерт је у том контексту рекао да је његово уверење да Србија припада малом броју земаља које имају перспективу чланства у ЕУ и указао да регион Западног Балкана у перспективи припада европској заједници, са којом постоје блиске везе са историјом и културом овог континента. Ламерт је навео и да, имајући то у виду, мора бити и у интересу саме Европе да овај регион буде део ове заједнице, али да не може спекулисати када ће земље које теже ЕУ биту спремне и када ће сама ЕУ бити спремна за проширење.

Гојковић је упознала Ламерта са актуелним радом Парламента и указала да мањи део опозиције бојкотује део рада Скупштине Србије, те подсетила да је позивала и да ће наставити да позива шефове посланичких група на разговор о унапређењу рада Парламента и постојећег Пословника о раду.

Ламерт се осврнуо и на слична искуства земаља у региону у којима опозиција бојкотује рад парламената и рекао да је парламент најважнији политички форум за једну нацију и да није добра одлука да се такав форум не искористи, као што и свака већина треба да се критички односи и према својим поступцима.

Гојковић је указала да је добро што су се поједини самостални посланици, као и једна посланичка група због важности тема о којима се расправљало у Парламенту, вратили на заседања Народне скупштине.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја