12. децембар 2018. Председница Народне скупштине Маја Гојковић у разговору са председником Државног збора Републике Словеније Дејаном Жиданом

12. децембар 2018. Председница Народне скупштине Маја Гојковић у разговору са председником Државног збора Републике Словеније Дејаном Жиданом

Среда, 12. децембар 2018.

Гојковић се састала са председником Парламента Словеније, потписан Меморандум о сарадњи

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Државног збора Републике Словеније Дејаном Жиданом, који борави у званичној посети Републици Србији, а након састанка потписали су Меморандум о сарадњи између Народне скупштине Републике Србије и Државног збора Словеније.


Гојковић је истакла да Србија и Словенија интензивним политичким дијалогом и сусретима, парламентарном сарадњом и заједничким седницама две владе, развијају односе на свим нивоима, као и да су ти односи достигли највиши ниво од њиховог успостављања. Гојковић је рекла и да то што је посета Србији једна од првих билатералних активности након избора председника Државног збора Словеније сведочи о посебном нивоу узајамне сарадње.

Гојковић је захвалила на искреној и пријатељској подршци Словеније процесу европских интеграција Србије, које су наш први спољнополитички приоритет и указала да је потребно да се убрза динамика преговарања отварањем већег броја поглавља, имајући у виду спремност Србије. Председници два парламента су указали да је важно да критеријуми ЕУ у будућности ка просторима Западног Балкана буду јасно утврђени.

Председник Државног збора Словеније је истакао да је Србији место у Европској унији, као и да је Словенија једна од оних земаља у којој ће Србија увек имати искреног пријатеља. Жидан је указао да Европска унија представља велики привредни простор, без царина и ограничења, као и простор који државама чланицама омогућава више безбедности и сигурности, те нагласио да ће Словенија и даље подржавати Србију на путу ка пуноправном чланству.

Гојковић и Жидан су нагласили да ће парламентарна сарадња, која је важан сегмент у односима две државе, посебно бити унапређена данашњим потписивањем Меморандума о сарадњи којим се отвара додатан простор за сарадњу у процесу европских интеграција Србије, сарадњу на нивоу радних тела, као што су одбори за спољне послове, европске интеграције, пољопривреду, финансије, културу, oбразовање, животну средину, туризам, као и посланичких група пријатељства.

Гојковић је напоменула да Меморандум о сарадњи отвара могућности за унапређење сарадње на мултилатералном плану и позвала делегацију Државног збора да учествује на заседању Парламентарне скупштине Медитерана у фебруару следеће године у Београду, као и да на највишем нивоу Парламент Словеније буде представљен на 141. скупштини Интерпарламентарне уније у октобру, која се такође одржава у Београду.

Гојковић и Жидан су разговарали и о јачању економске сарадње, а председник Државног збора Словеније је указао да је сарадња две земље успешна у области привреде, као и да бележи раст од седам одсто на годишњем нивоу, да је све више и инвестиција из Србије у Словенију, што све указује да су односи две земље на правом путу.

Гојковић је напоменула да је за Србију економска сарадња са Словенијом изузетно значајна, имајући у виду да је Словенија један од најзначајнијих трговинско-економских партнера и инвеститора, као и да у Србији послује више од 1.000 словеначких компанија.

Гојковић и Жидан су посебно истакли значај културе у унапређењу укупних односа, повезивању и разумевању два народа, а Жидан је захвалио што је поводом 100 година од смрти највећег словеначког писца Ивана Цанкара у Београду отворен 5. фестивал словеначког филма.

Гојковић је указала и да Срби који живе у Словенији и Словенци који живе у Србији представљају још један, додатни мост сарадње између две државе.

Видео (1)

Среда, 12. децембар 2018. | потписивање Меморандума о сарадњи Народне скупштине Републике Србије и Државног збора Републике Словеније и изјаве за медије председника два парламента 12.12.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. јануар

Цео календар догађаја