23. септембар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и потпредседник Савета држава Републике Индије Нарајан Хариванш

23. септембар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и потпредседник Савета држава Републике Индије Нарајан Хариванш

Понедељак, 23. септембар 2019.

Гојковић се састала са потпредседником Парламента Индије

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која учествује на Четвртом састанку председника парламената земаља евроазијског региона у Казахстану, састала се данас са потпредседником Савета држава Републике Индије Нарајаном Хариваншом.


Гојковић и Хариванш су нагласили да две земље карактерише вишедеценијско традиционално пријатељство и разумевање, утемељено сарадњом у Покрету несврстаних земаља, а да данас у актуелном тренутку постоји дубоко међусобно уважавање и подршка по важним питањима за обе државе.

Гојковић и Хариванш су напоменули да су посебан подстицај пријатељским односима дале посете потпредседника Индије и председника Горњег дома Парламента Венкаја Наидуа, у септембру 2018. године Србији, као и посета тадашњег председника Владе, а сада председника Србије Александра Вучића Индији 2017. године, будући да су означиле почетак новог раздобља у односима две државе и увод у још чвршће повезивање наших земаља.

Хариванш је поздравио и исткао значај обележавања седамдесетогодишње историје добрих билатералних односа Србије и Индије и нагласио да Индија има чвст и принципијелан став у подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Гојковић је захвалила на принципијелном и непроменљивом ставу Индије по питању Косова и Метохије, односно територијалног интегритета и суверенитета наше државе и указала да је наша страна посвећена дијалогу, упркос низу провокација, једностраних и радикалних аката Приштине.
Гојковић је нагласила да Индија Србију може сматрати својим истински пријатељем и указала да ће наша земља наставити да подржава Индију на међународним форумима, као и у борби против тероризма.

Гојковић и Хариванш су истакли спремност две земље за даљи развој економских односа, јачање трговинске размене, као и развој сарадње у области пољопривредно-прехрамбене индустрије, аутомобилске индустријске, производње трактора, ИТ индустрије, здравства, наменске индустрије, као и у области културе.

Гојковић је изразила спремност за јачање парламентарних односа, као и унапређењу сарадње на нивоу одбора, посланичких група пријатељства и посебно истакла значај сарадње на мултилатералном парламентарном нивоу. Гојковић је захвалила на најваљеном учешћу делегације Индије на највишем парламентарном нивоу на 141. заседању Интерпарламентарне уније у Београду 13-17. октобра ове године.

Видео (1)

Понедељак, 23. септембар 2019. | сусрет председнице Народне скупштине Маје Гојковић са потпредседником Савета држава Републике Индије Нарајаном Хариваншом 23.09.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3