26. децембар 2018. Председница Народне скупштине у разговору са министром спољних послова Румуније

26. децембар 2018. Председница Народне скупштине у разговору са министром спољних послова Румуније

Среда, 26. децембар 2018.

Гојковић се састала са министром спољних послова Румуније

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са министром спољних послова Румуније Теодором Мелешкануом, а на састанку је истакнуто да две земље везују традиционално добри и пријатељски односи, као и значај редовног политичког дијалога у циљу даљег унапређења односа.


Гојковић и Мелешкану су указали да се наредне године навршава 140 година од успостављања дипломатских односа, као и да би две земље овај важан датум могле да обележе спровођењем заједничких пројеката.

Гојковић је указала да је посета министра спољних послова Румуније значајна и у контексту председавања Румуније Савету ЕУ у првој половини 2019. године и захвалила на подршци Румуније европским интеграцијама Србије. Гојковић је навела да Србија има велика очекивања од председавања Румуније која процес проширења сврстава међу приоритете свог председавања и напоменула да је чланство у ЕУ први спољнополитички приоритет Србије, као и да наша земља наставља са унутрашњим реформама и усклађивањем домаћег законодавства са ЕУ.

Министар спољних послова Румуније је истакао да ће један од важних аспеката током председавања ове земље Савету ЕУ бити промовисање идеје наставка проширења ЕУ, као и да је, када је реч о политици проширења, Западни Балкан приоритет.

Мелешкану је нагласио да Румунија снажно подржава преговоре Србије са ЕУ и да сматра да би они могли да се убрзају, као и да ће Румунија пружити подршку Србији на овом путу.

Гојковић је захвалила на континуираној и принципијелној подршци Румуније територијалном интегритету и суверенитету Србије и изразила забринутост због одлука Приштине да уведе таксе од 100 одсто на робу из централне Србије, као и одлуке о формирању тзв. војске Косова, што представља бруталан чин кршења Резолуције СБ УН 1244 и у директној је супротности са свим релевантним регионалним споразумима.

Министар спољних послова Румуније је указао да Румунија неће признати независност Косова и Метохије, те навео да сматра да је време за дијалог.

Мелешкану је указао да неке активности које је Приштина предузела, као што су увођење такси од 100 одсто и одлука о стварању косовских снага, нису охрабрујуће и да могу да донесу многе тешкоће у разговорима Београда и Приштине.

Гојковић и Мелешкану су истакли важност парламентарне сарадње у односима две државе, оцењујући да је досадашња сарадња веома добра, као и да је важно у наредном периоду даље интензивирање и унапређење парламентарних односа. Гојковић и Мелешкану су се сагласили да је значајно да дође до посете председника румунског парламента Србији у периоду председавања Румуније Савету ЕУ.

Гојковић и Мелешкану су поздравили добру сарадњу парламентараца на мултилатералном нивоу, као што је Интерпарламентарна унија и заложили се за њено даље јачање и међусобну подршку иницијативама у међународним парламентарним организацијама. Гојковић је напоменула да ће Скупштина Србије наредне године бити домаћин Парламентарне скупштине Медитерана и 141. заседања Интерпарламентарне уније, које ће се одржати у једној европској земљи после 20 година и позвала Парламент Румуније да учествује у раду ових парламентарних заседања.

На састанку је истакнут значај економске сарадње и трговинске размене, као и улагања румунских инвеститора у Србији.

Гојковић и Мелешкану су разговарали и о сарадњи по питању националних мањина, указујући да никада у историји две земље нису имале проблем са мањинама, да је румунска мањина увек била лојална држави Србији, као и српска која живе у Румунији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 13. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја