19. фебруар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и министарка спољних послова Кеније Моника Џума

19. фебруар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и министарка спољних послова Кеније Моника Џума

Уторак, 19. фебруар 2019.

Гојковић се састала са министарком спољних послова Кеније

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која борави у званичној посети Републици Кенији, састала се данас са министарком спољних послова Кеније Моником Џума.


На састанку је истакнуто да је ова посета потврдила традиционално добре односе две земље, који датирају још из времена стицања кенијске независности и заједничких активности у Покрету несврстаних земаља, али и да је истовремено дала нов подстицај за свестрану сарадњу у наредном периоду.

Гојковић и Џума су указале да историјско пријатељство и подршка обавезује две државе да унапређују билатералне односе на свим пољима од заједничког интереса и у савременим околностима.

Гојковић је захвалила Кенији што у складу са својим принципијелним позицијама поштовања међународног права, није признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије и што тиме поштује суверенитет и територијални интегритет Србије. Председница Скупштине Србије је захвалила Кенији што никада није гласала супротно интересима Србије у међународним форумима.

Министарска спољних послова Џума је указала да је Кенија увек имала конзистентан став поштовања међународног права по питању једнострано проглашене независности Косова и Метохије и да се тај став неће мењати. Џума је рекла да цени што је Србија привржена дијалогу и постизању мирног решења и указала да је увођење такси од 100 одсто на робу из централне Србије погрешна политика, која штети не само оном против кога је усмерена, већ и оном ко је спроводи.

Гојковић и Џума су разговарале о парламентарној сарадњи, посебно у оквиру Интерпарламентарне уније, као и сарадњи у области пољопривреде, образовања, здравства, војномедицинској сарадњи, као и у области родне равноправности.

Гојковић се претходно састала са председницима Народне скупштине и Сената Кеније Џастином Матуријем и Кенетом Лусаком, а присуствовала је и делу седница Народне скупштине и Сената Кеније.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 16. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја