6. фебруар 2020. Председница Гојковић и комесар Вархељи

6. фебруар 2020. Председница Гојковић и комесар Вархељи

Четвртак, 6. фебруар 2020.

Гојковић се састала са комесаром за суседство и преговоре о проширењу

Председница Народне скупштине Рпублике Србије Маја Гојковић састала се данас са европским комесаром за суседство и преговоре о проширењу Оливером Вархељијем, са којим је разговарала о новој методологији ЕУ, раду парламента и међустраначком дијалогу, који је у Скупштини Србије одржан уз посредовање Европског парламента.


Гојковић је истакла да је Скупштина Србије остварила велики напредак у раду и процедурама након прошлогодишњег извештаја Европске комисије о напретку и изразила наду да ће Извештај што се тиче рада Парламента бити знатно позитивнији, будући да је Скупштина све замерке у потпуности отклонила.

Гојковић је нагласила да је Скупштина Србије у складу са договорима у оквиру међустраначког дијалога у кратком року изабрала Надзорни одбор, три члана РЕМ-а, да сутра у поноћ истиче рок за предлагање нова два члана РЕМ-а и да ће тиме бити испуњена и последња обавеза договорена у међустраначком дијалогу.

Гојковић је обавестила Вархељија да је данас у Скупштини Србије започела дебата о смањењу цензуса са пет на три одсто и рекла да ће ово решење значајно унапредити репрезентативност парламента и дати снажан додатни импулс плурализму. Гојковић је нагласила да је усвојен предлог опозиционе посланице Гордане Чомић да Скупштина Србије размотри њен предлог већег учешћа жена на изборним листама, тако да на листама жене чине најмање 40 одсто кандидата.

Гојковић је поздравила недавно одржавање састанка председника Европског парламента са председницима парламената Западног Балкана у Бриселу и усвајање Заједничке декларације и навела да је њен утисак да ЕУ не одустаје од политике проширења.

Комесар за суседство и преговоре о проширењу Оливер Вархељи је рекао да је важно да се сва достигнућа и задаци који су дефинисани међустраначким дијалогом остваре, и захвалио посланицима Европског парламента који су помогли у овом процесу, наводећи да је свака изградња поверења између две стране важна.

На састанку су присуствовали посланици Европског парламента Тања Фајон и Владимир Билчик.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 9. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја