7. фебруар 2020. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и генерални секретар Муслиманске светске лиге Мехмед Ел-Иса

7. фебруар 2020. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и генерални секретар Муслиманске светске лиге Мехмед Ел-Иса

Петак, 7. фебруар 2020.

Гојковић се састала са генералним секретаром Муслиманске светске лиге

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић примила је данас генералног секретара Муслиманске светске лиге – Рабите Мехмеда Ел-Ису, који борави у посети Србији.


Гојковић и Ел-Иса разговарали су о развоју сарадње, те указали на значај продубљивања односа у будућности и сагласили се о значају неговања толеранције, међуверског дијалога и промовисања дијалога са другим културама.

Гојковић је указала да Србија баштини богату историју саживота и додира различитих култура и вера и напоменула да припадници исламске заједнице имају веома важну улогу у друштву, као и да законодавство у области права вероисповести има највише стандарде у овој области.

Гојковић је истакла да је Скупштина Србије у оквиру одржавања 141. седнице Интерпарламентарне уније у Београду, у октобру 2019. године, остварила контакте са парламентима исламских земаља и нагласила да Србија жели да гради добре односе са Муслиманском светском лигом и Организацијом исламских земаља.

Ел-Иса је изразио задовољство због посете Србији и нагласио да је Србија пријатељска зeмља која пружа подједнака права свим грађанима. Ел-Иса је указао да Устав Србије штити верска права мањина и даје подршку припадницима свих религија на територији Србије и да та отвореност Србије инспирише и радује.

Гојковић и Ел-Иса су и у том циљу истакли значај одржавања конференције Рабите у Београду, која је планирана на јесен, посвећена везама православља и ислама, као и других религија. Ел-Иса је истакао да ће Конференција имати историјски значај и да ће бити прилика да се Србија потврди као земља отворена за све вере и народе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 9. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја