3.јул 2018. Председница Народне скупштине и председник Украјине

3.јул 2018. Председница Народне скупштине и председник Украјине

Уторак, 3. јул 2018.

Гојковић се састала са Петром Порошенком

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Украјине Петром Порошенком, а том приликом је истакнуто да посета председника Украјине има велики значај у склопу обостраног опредељења за јачање билатералне сарадње.


Гојковић је указала да су билатерални односи добри и традиционално пријатељски, без отворених питања и да су две земље опредељене за даљи развој и унапређење сарадње, на политичком, економском плану, као и у области евроинтеграција.

Гојковић је напоменула да постоји значајан простор за развој међупарламентарне сарадње, те да постоји интерес за сарадњу на нивоу радних тела два парламента, посебно одбора за спољне послове, евроинтеграција, али и у области саобраћаја, туризма, образовања и културе, као и посланичких група пријатељства.

Гојковић је нагласила да је Народна скупштина спремна да допринесе унапређењу свеукупне билатералне сарадње путем ратификације споразума које две владе потпишу.

Гојковић је истакла да Србија поштује територијални интегритет Украјине, као што Украјина поштује територијални интегритет Србије.

Порошенко је истакао да између Србије и Украјине нема отворених питања и да Украјина отворено подржава територијални интегритет Србије, да не признаје и неће признати једнострано проглашену независност Косова и Метохије, као и да ће подржати решење до ког се дође мирно и дијалогом, у оквиру међународног права и захвалио се Србији на њеном ставу поштовања територијалног интегритета Укрјаине.

Гојковић и Порошенко су се сагласили да евроинтеграције представљају заједнички приоритет и још један основ сарадње Србије и Украјине и изразили спремност за размену искустава у овом процесу.

Порошенко је поздравио јачање парламентарне сарадње у циљу приближавања Србије и Украјине и у том контексту поновио позив председници Народне скупштине да посети Украјину, а председница Скупштине Србије је прихватила позив.

Гојковић и Порошенко су се заложили и за унапређење економских односа, а Гојковић је указала да би отварање директне авио линије између Београда и Кијева омогућило додатно јачање привредних веза и поздравила сарадњу на пољу културе, као што је подизање споменика украјинском песнику Тарасу Шевченку у Новом Саду, као и најављено именовање улица у градовима Украјине по српским великанима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 3. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја