ФОТО: 4. јун 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић у разговору са министром спољних послова и европских послова Словачке Републике и председавајућим ОЕБС-а Мирославом Лајчаком.

ФОТО: 4. јун 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић у разговору са министром спољних послова и европских послова Словачке Републике и председавајућим ОЕБС-а Мирославом Лајчаком.

Уторак, 4. јун 2019.

Гојковић се састала са Лајчаком

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са министром спољних послова и европских послова Словачке Републике и председавајућим ОЕБС-а Мирославом Лајчаком.


Гојковић је навела да Србија подржава активности словачког председавања и истакла да је за Србију посебно важно да ОЕБС сачува свеобухватни статусно-неутрални приступ Косову и Метохији.

Гојковић је указала на сарадњу са Мисијом ОЕБС у Србији у реформским процесима у области владавине права, реформи правосуђа, као и на изради нове медијске стратегије и навела да Народна скупштина придаје велики значај сарадњи са Парламентарном скупштином ОЕБС-а, о чему говори и активно учешће сталне делегације Парламента Србије при ОЕБС-у.

Лајчак је указао да је Словачка преузела част и обавезу председавања ОЕБС-у, да верује у потенцијале организације, као и да ОЕБС има значајну улогу у јачању дијалога, превенцији конфликата и изазовима 21. века.

Лајчак је указао да у Србију долази неколико дана након објављивања Извештаја о Србији за 2019. и подсетио да Словачка снажно подржава ЕУ перспективе Србије и региона.

Гојковић је навела да Србија наставља са унутрашњим реформама и да је отворена за унапређење рада Парламента. Подсетила је да је позивала представнике опозиционих странака на Колегијум и навела да ће наставити са том праксом, и изразила је задовољство што су се једна посланичка група и поједини самостални посланици, који су до сада бојкотовали рад у пленуму, вратили на заседања.

Лајчак је напоменуо да су јавни протести део демократије, али да то не треба да буде алтернатива деловању унутар институција и указао да опозиција има своје место у демократији и има своје место и одговорност у скупштини.

Гојковић и Лајчак су истакли да су билатерални односи Србије и Словачке снажни и пријатељски и поздравили решавање питања дуга потписивањем Споразума о регулисању дуга Србије према Словачкој Републици, чиме је решено једино отворено питање између две земље.

Гојковић је истакла да је и међупарламентарна сарадња веома добра и додала да допринос односима две земље дају припадници словачке националне мањине у Србији и српске националне мањине у Словачкој.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја