10. фебруар 2020. Јавно слушање на тему „Квалитет ваздуха у Србији“

10. фебруар 2020. Јавно слушање на тему „Квалитет ваздуха у Србији“

Понедељак, 10. фебруар 2020.

Гојковић се обратила на јавном слушању „Квалитет ваздуха у Србији“

Председница Народне скупштине Републике Србије и Одбора за заштиту животне средине Маја Гојковић отворила је данас јавно слушање на тему „Квалитет ваздуха у Србији“, које је, на предлог народне посланице Наде Лазић, организовао Одбор за заштиту животне средине.


Гојковић је нагласила да су Одбор за заштиту животне средине и Скупштина Србије спремни да раде на даљем побољшању законодавног оквира у овој области, како би средина у којој живимо била што боље заштићена и чиста.

Гојковић је истакла да читаво друштво мора имати свест о важности заштите животне средине и да је неопходно да се континуирано указује на неопходност бриге о природи и ресурсима код свих генерација.

„Питање заштите животне средине никако не смемо посматрати само периодично, онда када се суочимо са тренутним проблемима. Овој теми морамо озбиљно и одговорно да приступамо без престанка, сваког дана, како би надлежни државни органи на локалном, покрајинском и републичком нивоу, велики загађивачи, али и грађани стекли свест да сви сносимо сопствени део одговорности према животној средини“, нагласила је Гојковић.

Председница је поздравила одлуку Владе Србије да системски ради на решавању питања заштите ваздуха у Србији, формирањем посебног тела, на чијем је челу премијерка Ана Брнабић, а које ће координирати рад свих државних органа и обавештавати јавност.

„Верујем да је време да Србија добије и закон о климатским променама. То је неопходно, имајући у виду не само наше обавезе из Оквирне конвенције УН о промени климе и потреби усклађивања законодавства са правним тековинама ЕУ, већ и чињеницу да наше грађане све више погађају негативне последице климатских промена“, напоменула је председница Парламента.

Министар заштите животне средине Горан Триван нагласио је да загађење ваздуха није скорашњи проблем, већ да последњих 60 година различити фактори утичу на опадање квалитета ваздуха, али да су раније изостале адекватне реакције. Он је напоменуо да су ово јавно слушање, као и полемика која се водила у јавности последњих месеци у вези са загађењем ваздуха, добри показатељи да се јавност активирала и заинтересовала за питање заштите животне средине.

„Ми смо сада на путу неке врсте консензуса у друштву јер полако сазрева свест људи да сваки појединац може бити важан фактор за побољшање квалитета животне средине. Загађење није питање само Министарства заштите животне средине, већ је питање читаве Владе, због чега је јако значајно да постоји интерресорна сарадња“, подвукао је Триван.

Министар рударства и енергетике Александар Антић објаснио је да, иако је енергетски сектор највише критикован као највећи загађивач, чињеница је да је ово министарство у последње време највише инвестирало у заштиту животне средине. Према његовим речима, у протеклом периоду уложена је значајна сума новца у разноразне пројекте заштите животне средине.

„Електропривреда Србије уложила је, на пример, 475 милиона евра у реконструкцију и замену филтера на термоелектранама, што је резултирало смањењем концентрације ПМ честица за осам пута у термоелектрани ТЕНТ. Ради се и на одсумпоравању, настављамо и са мерама енергетске ефикасности како бисмо смањили прекомеран утрошак енергије“, истакао је Антић.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић подсетио је да Београд већ дуже време ради на увођењу мера чији ефекти могу побољшати квалитет животне средине у граду. Он је нагласио да је Београд једини град те величине у Европи који нема метро и најавио почетак изградње за крај ове године.

„Изградњом метроа смањили бисмо проток друмског саобраћаја за 30 одсто, чиме бисмо истовремено смањили и ниво издувних гасова. У плану је и расписивање тендера у области речног превоза, јер постоји потенцијал који се може искористити“, навео је Весић и додао да ће Београд од 2020. године куповати само возила на природни гас.

Амбасадор Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио напоменуо је да је парламент један од кључних партнера ОЕБС од почетка мисије у Србији. Према његовим речима, квалитет ваздуха је веома важно питање, а стављање ове теме на дневни ред јавног слушања одличан је начин да се разговара о овом проблему.

„Иако су мере које ће институције донети кључне за смањење загађености, заштита животне средине није само питање једног одељења, министарства или Владе, већ је ствар целог друштва. Из тог разлога, овај проблем морамо сагледати из свих углова, а свако треба да узме учешће у његовом решавању“, закључио је Орицио.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Понедељак, 10. фебруар 2020. | јавно слушање: Квалитет ваздуха у Србији 10.02.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
среда, 17. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја