7. април 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на 140. заседању Интерпарламентарне уније

7. април 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на 140. заседању Интерпарламентарне уније

Недеља, 7. април 2019.

Гојковић се обратила на генералној дебати Интерпарламентарне уније

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која учествује на 140. заседању Интерпарламентарне уније у Дохи, истакла је да нема модеризације и развоја ниједног друштва без ослањања на образовање становништва и поручила да суштинско унапређење образовања подразумева да нико не буде заборављен.


„Образовањем и јачањем свести о истинским интересима грађана и друштава стварамо најјачу основу сарадње и развоја, мира и стабилности као недељивих вредности. Вођени управо овим начелима, посвећени смо даљој реформи образовања у складу са технолошким развојем“, нагласила је Гојковић на генералној дебати говорећи на тему „Парламенти као платформа за унапређење образовања за мир, безбедност и владавину права“.

Гојковић је напоменула да Србија као земља кандидат за чланство у ЕУ истовремено ради на усклађивању наших закона са правним тековинама Уније, као и да је затворила преговарачко поглавље о образовању, што сведочи о посвећености испуњавању највиших стандарда у овој области.

„Скупштина Србије има важну улогу у овом процесу и посвећена је сталном унапређењу образовне политике. У том циљу, недавно смо донели сет закона којима се уређује област образовања у домену предшколског васпитања и образовања, основног, као ученичког и студентског стандарда“, рекла је Гојковић.

Гојковић је напоменула да је Скупштина Србије донела Закон о дуалном образовању, како би омогућили боље повезивање образовања са привредом и тржиштем рада, а Србија је тиме постала једина земља у региону која има ову врсту закона по европским стандардима.

Председница Скупштине Србије је навела да будућност читавог друштва зависи од квалитета образовања и тога колико данас улажемо у ову област и зато је образовање један од приоритета у државном буџету, који усваја Народна скупштина, што потврђује податак да је наша јавна потрошња за образовање изнад регионалног просека.

Гојковић је нагласила да истински напредан и делотворан образовни систем мора бити утемељен на универзалним принципима мира и усмерен ка јачању владавине права.

Гојковић је указала да би образовање заиста могло да доведе до инклузивнијих и праведнијих друштава, оно мора бити доступно и навела да се свим грађанима Србије гарантује доступност образовања, те да је бесплатно основно школовање омогућено свим грађанима, укључујући и припаднике националних мањина и осетљиве категорије, као и да је Србија на 39. месту према стопи писмености.

Гојковић је нагласила да је вишејезично образовање суштински елемент изградње мира и разумевања, с обзиром на мултиетнички састав становништа и подсетила да се осам националних мањина образује се на матерњем језику.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 4. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја