22. фебруар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председницом Парламента Уганде Ребеком Кадагa

22. фебруар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председницом Парламента Уганде Ребеком Кадагa

Петак, 22. фебруар 2019.

Гојковић са председницом Парламента Уганде

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председницом Парламента Уганде Ребеком Кадаге, на чији позив борави у првој званичној посети Уганди у историји односа између две државе.


Гојковић и Кадага су указале да су односи Србије и Уганде засновани на пријатељству два народа још из периода стицања независности Уганде и заједничких активности у Покрету несврстаних, као и да то историјско пријатељство и подршка обавезују да односе развијамо и унапређујемо у свим областима – економији, туризму, образовању и култури.

Гојковић и Кадагa потписале су Меморандум о разумевању између два парламента и истакле да је то показатељ искрене опредељености два парламента да сарадњу институционализује и конкретизује кроз интензивирање контаката одбора, група пријатељства, као и делегација у међународним парламентарним организацијама.

Гојковић је истакла да се овом посетом, потписивањем Меморандума о разумевању и формирању група пријатељства отвара нова страница историје у односима две државе и да је посебно значајно што то раде парламенти.

„Ово је наставак једног доброг пријатељства које траје већ 56 година“, нагласила је Гојковић.

Гојковић је захвалила Уганди на томе што не признаје једнострано проглашену независност Косова и Метохије, што поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и међународно право.

Гојковић је упознала Кадаге са ситуацијом на Косову и Метохији и указала да Приштина није испунила своју обавезу из Брисeлског споразума о формирању Заједнице српских општина, као и да је увела противправне таксе од 100 одсто за робу из централне Србије и Босне и Херцеговине и донела одлуку о формирању војске тзв. Косова, што може дестабилизовати читав регион.

Председница Парламента Уганде Ребека Кадага је истакла да Уганда поштује свог пријатеља и да ће наставити да сарађује са Србијом.

Кадага је истакла да је ово прва од многих будућих посета и почетак снажног партнерства између парламената Уганде и Србије и указала да је у Парламенту Уганде формирана група пријатељства са Србијом управо у циљу јачање сарадње и истакла да је за Уганду посебно важна сарадња у области науке и технологије, јер жели да учи од других земаља.

Кадага је напоменула да је потребно да се грађани две земље боље упознају јер не знају довољно једни о другима и истакла да су грађани Србије добродошли у Уганду, а Гојковић да је важно посебно младе генерације упознати са историјским односима и значајем њиховог развоја у савременом свету, развојем културне сарадње и туризма.

Гојковић и Кадагa су се заложиле за јачање трговинских и економских веза и указале да постоји велики потенцијал за унапређење сарадње у области пољопривреде, војне медицине, туризма и др.

Гојковић и Кадага су истакле да се овом посетом отвара и ново поглавље у нашим међупарламентарним односима, а да се потписивањем Меморандума о разумевању сарадња проширује на нивоу радних тела, посебно у области спољних послова, здравства, пољопривреде, одбране, заштита животне средине, културе, образовања, туризма, као и у области родне равноправности.

Кадага је прихватила позив председнице Скупштине Србије да дође у посету Србији, а Гојковић је позвала да делегација Парламента Уганде присуствује и годишњем заседању ИПУ у Београду у октобру месецу.

У делегацији Народне скупштине су председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић и председник групе пријатељства Скупштине Србије са Угандом Драгомир Карић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
петак, 30. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја