19. фебруар 2019. Председница Гојковић и председник Народне скупштине Кеније Џастин Мутури

19. фебруар 2019. Председница Гојковић и председник Народне скупштине Кеније Џастин Мутури

Уторак, 19. фебруар 2019.

Гојковић са председницима Народне скупштине и Сената Републике Кеније: Потписивање Меморандума о сарадњи, подршка суверенитету и територијалном интегритету Србије

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић започела је данас посету Републици Кенији састанком са председником Народне скупштине Кеније Џастином Мутуријем, на чији позив и борави у посети овој земљи, првој у историји односа две државе.


Гојковић и Матури су потписали Меморандум о сарадњи између два парламента којим се институционализује парламентарна сарадња и отварају додатне могућности за интензивнију сарадњу између одбора, група пријатељства, као и на мултилатералном нивоу.

Гојковић је истакла да је ово историјска посета, јер је прва парламентарна посета у историји наших односа, али и прва уопште посета након више деценија. Гојковић је указала да две државе не само да имају историјске односе, већ пријатељство граде и данас и захвалила Кенија на томе што никада на међународним форумима не доноси одлуке супротне интересима Србије.

Гојковић је захвалила Кенији на чврстом ставу непризнања једнострано проглашене независности Косова и Метохије и поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије. Гојковић је упознала Мутурија са ситуацијом на Косову и Метохији, као и једностраним актима Приштине, када је реч о одлуци о формирању војске тзв. Косова, и увођењу такси од 100 одсто на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине.

Председник Народне скупштине Кеније Џастин Мутури је такође подсетио да две земље имају дуге историјске односе, као и да је важно да данас поново развијају те односе, а први корак ка томе је посета председнице Скупштине Србије.

Мутури је истакао да Кенија поштује Резолуцију СБ УН 1244 и да као земља која верује у међународно право и поштује међународно право не признаје једнострано проглашену независност Косова и Метохије. Мутури је нагласио да ће Кенија и у будућности заступати овакав став и додао да подржава дијалог и проналазак одрживог и мирног решења.

Гојковић и Мутури су се сагласили да потписивање Меморандума о сарадњи отвара нове странице заједничке историје. Указали су да се ствара добар предуслов за јачање сарадње између одбора, међу којима су одбори за спољне послове, одбрану, пољопривреду, образовање, здравство, културу, као и група пријатељства, те размену искуства у законодавним процесима и надзорној улози парламената. Гојковић је рекла и да је циљ да се подстакну сви посланици и владе да раде на унапређењу сарадње на свим пољима, како би достигли и превазишли односе изграђене у периоду заједничких активности у Покрету несврстаних земаља. Гојковић је навела да је у Парламенту Србије као подстицај развоју сарадње формирана група пријатељства са Кенијом, а позвала је председника Парламента господина Мутурија у узвратну посету Србији.

Гојковић и Мутури су разговарали о сарадњи и у другим областима од обостраног интереса, као што су пољопривреда, информатика, грађевинарство, образовање, култура, као и важности борбе против тероризма, а Мутури је указао да је Кенија, која је недавно била жртва тероризма, била и остала одлучна и решена да се бори против тих претњи.

Гојковић се састала и са председником Сената Кеније Кенетом Лусаком, који је нагласио да су дуги и пријатељских односи, из времена стицања кенијске независности и сарадње у Покрету несврстаних земаља, добра основа за њихов развој данас, у савременим околностима. Лусака је, по питању једнострано проглашене независности Косова и Метохије, поновио став да Кенија поштује међународно право и да остаје чврсто на тој позицији.

Председник Сената захвалио је на томе што је Србија доделила стипендије за студенте из Кеније у оквиру програма „Свет у Србији“, а Гојковић и Лусака су разговарали и о сарадњи у међународним организацијама, као што је Интерпарламентарна унија, где су делегације два парламента веома активне. Гојковић је позвала председника Сената на 141. годишње заседање Интерпарламентарне уније које се у октобру одржава у Београду.

У делегацији Народне скупштине су и председник Одбора за спољне послове Жарко Обрадовић и члан групе пријатељства са Кенијом Драгомир Карић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 13. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја