22. фебруар 2019. Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и  председник Републике Уганде Јовери Мусевени

22. фебруар 2019. Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и председник Републике Уганде Јовери Мусевени

Петак, 22. фебруар 2019.

Гојковић са председником Уганде, подршка територијалном интегритету и суверенитету Србије

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која борави у званичној посети Уганди, састала се данас са председником Републике Уганде Јовери Мусевенијем.


Гојковић је истакла да су билатерални односи традиционално добри, да две земље вежу историјске везе и пријатељски односи, који имају дугу и богату историју и који датирају још из времена стицања независности Уганде и заједничких активности у Покрету несврстаних и нагласила да је важно да и у модерном времену наставимо политику пријатељства коју смо градили 56 година.

Гојковић је захвалила председнику Мусевенију на томе што Уганда не признаје једнострано проглашену независност Косова и Метохије, и што поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и тиме међународно право.

Гојковић је захвалила Уганди што никада није гласала против интереса Србије у међународним форумима и што је на страни Србије приликом покушаја тзв. „Косова“ да се учлани у међународне организације као што су Интерпол и Унеско.

Гојковић је упознала председника са ситуацијом на Косову и Метохији и указала да је Приштина увела противправне таксе од 100 одсто за робу из централне Србије и Босне и Херцеговине и донела одлуку о формирању војске тзв. „Косова“, што може дестабилизовати читав регион и истакла значај наставка расправе о Косову и Метохији у СБ УН.

Председник Уганде Јовери Мусевени је рекао да Уганда поштује међународно право и да не може да призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије и такву неправедност.

Мусевени је изразио задовољство због посете председнице Скупштине Србије Уганди и изразио очекивање да ће доћи и до реализације посете председника Србије Александра Вучића овој земљи. Мусeвени је подсетио на односе некадашње Југославије и Уганде и сарадњу у оквиру Покрета несврстаних и напоменуо да су многе компаније у то време учествовале у изградњи путева и фабрика у Уганди, као и да данас у Уганди ради неколико компаније из Србије.

Председник Уганде је нагласио да је данас важно оживети ту сарадњу и позвао компаније из Србије да дођу у Уганду и сарађују са компанијама у тој земљи.

Гојковић је истакла да је Србија спремна да развија сарадњу са Угандом у свим областима, као што су економија, пољопривреда, наменска индустрија, туризам и образовање.

Гојковић је навела и да је њеном посетом и потписивањем Меморандума о разумевању отворено ново поглавље у међупарламентарној сарадњи, а сарадња два парламента ће бити подигнута на нови, институционални ниво. Гојковић је подсетила да је Скупштина Србије једини европски парламент који има потписан споразум са Панафричким Парламентом и да је то још један показатељ опредељености Србије да сарађује и буде партнер са земљама Африке у бројним пројектима и областима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја