11. јул 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник  Посланичке групе пријатељства са Србијом у Парламенту Републике Аустрије Кристијан Ковачевић

11. јул 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Посланичке групе пријатељства са Србијом у Парламенту Републике Аустрије Кристијан Ковачевић

Четвртак, 11. јул 2019.

Гојковић са председником Посланичке групе пријатељства Парламента Аустрије

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са аустријским политичарем српског порекла и председником Посланичке групе пријатељства са Србијом у Парламенту Републике Аустрије Кристијаном Ковачевићем.


На састанку је истакнуто да Србија и Аустрија развијају добре и пријатељске односе, као и да постоји веома интензивна динамика сусрета на свим нивоима власти две земље.

Гојковић је истакла значај парламентарне сарадње у укупним односима. Председница Скупштине Србије је изразила уверење да ће добра сарадња бити настављена и након предстојећих избора у Аустрији, на нивоу одбора не само у области спољних послова и евроинтеграција, већ и пољопривреде, заштите животне средине, образовања, културе.

Гојковић и Ковачевић су разговарали и о процесу евроинтеграција Србије и у контексту актуелних дешавања у ЕУ, а председница Народне скупштине је напоменула да је Србија до сада отворила 17 поглавља у предприступним преговорима са ЕУ, да је потребно да се убрза динамика отварања поглавља за које је Србија спремна, као и да процес проширења буде на агенди ЕУ.

Гојковић је председника Посланичке групе пријатељства са Србијом у Парламенту Аустрије упознала са ситуацијом на Косову и Метохији и једностраним мерама Приштине и указала на став Београда о привржености дијалогу, те нагласила да је неопходно да се укину таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ.

Гојковић је указала да је мост сарадње Србије и Аустрије и српска заједница у Аустрији, која је успела да сачува своју културу, језик и везу са матичном државом, а истовремено да се успешно интегрише у аустријско друштво.

Гојковић и Ковачевић су разговарали и о значају даљег развоја економске сарадње, а председница Народне скупштине је позвала Парламент Аустрије да учествује на предстојећем 141. заседању Интерпарламентарне уније у Београду од 13 до 17. октобра ове године.

Састанку су присуствовали и потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић, који је и члан Посланичке групе пријатељства Скупштине Србије са Парламентом Аустрије, као и народна посланица Снежана Богосављевић Бошковић, такође чланица групе пријатељства.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 22. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја