23. јун 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Парламента Арапске Републике Египат Али Абдел Ал

23. јун 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Парламента Арапске Републике Египат Али Абдел Ал

Недеља, 23. јун 2019.

Гојковић са председником Парламента Египта, потписан Меморандум о сарадњи

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Парламента Арапске Републике Египат Али Абдел Алом, на чији позив борави у званичној посети Египту.


Гојковић и Ал су истакли да су два парламента спремна да заједно испишу нову страницу историје односа Србије и Египта и учврсте парламентарне и укупне везе две државе.

Гојковић и Ал су у том циљу потписали Меморандум о разумевању два парламента и нагласили да се на тај начин сарадња подиже на виши институционални ниво и ствара основ за даље конкретно унапређење, како на нивоу oдбора, тако и на нивоу посланичких група пријатељства и сталних делегација у међународним парламентарним организацијама.

Гојковић је напоменула да је значај данашње посете још већи будући да је то прва посета са стране наше земље на највишем парламентарном нивоу након скоро 40 година, као и да су две земље посвећене даљем јачању сарадње, управо полазећи од традиционално добрих односа заснованих на пријатељству два народа.

Гојковић и Ал су подсетили да је прошле године обележено 110 година дипломатских односа и указали на заједничку историју и сарадњу која датира из периода бивше Југославије и заједничких активности у Покрету несврстаних земаља, који су дали снажан печат билатералним односима.

Председник Ал је рекао да две земље имају много заједничких интереса, као и изазова, те да раде на економском развоју и да као две пријатељске земље морају заједно да раде у интересу грађана.

Ал је истакао да две земље остварују сарадњу у свим областима, на политичком и економском плану, као и у области образовања и културе, те указао на значај одржавања састанка Мешовитог комитета.

Гојковић је указала да је Србија посвећена јачању односа са традиционалним пријатељима, посебно са земљама Африке, а Египат сматра својим важним пријатељем и напоменула да је потврда искрене жеље за јачање те сарадње и одлука да 25. мај – Дан Африке, званично обележава као Дан пријатељства са народима Африке.

Гојковић је захвалила председнику Парламента Арапске Републике Египат што Египат на међународном плану не гласа противно интересима Србије и указала да је Египат држава позната по принципијалним ставовима и поштовању одлука и резолуција УН.

Гојковић је упознала председника Парламента Египта са ситуацијом на Косову и Метохији и подсетила да се у овом моменту не води дијалог између Београда и Приштине, те да Приштина предузима радикалне мере преме грађанима српске националности. Гојковић је истакла да је Србија спремна за наставак дијалога, али да је неопходно да се укину таксе од 100 одсто које су уведене на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине.

Гојковић и Ал су се сагласили о важности успостављања чвршћих економских веза Србије и Египта. Ал је указао да Египат пролази кроз период економских реформи и обнове и изградње инфраструктуре и да је отворен за улагања из Србије, као и за долазак што већег броја туриста из Србије у Египат. Гојковић је нагласила да је отварање директне авио линије између Београда и Каира добра прилика за унапређење економских односа, као и долазак већег броја туриста, посебно имајући у виду да је Египат једна од омиљених туристичких дестинација грађана Србије.

Гојковић и Ал су разговарали и о савременим изазовима на Блиском истоку и европском континенту, а председник Парламента Египта је нагласио да се ова земља залаже да се сви проблеми морају решавати мирним путем.

Гојковић је позвала председника Парламента Египта да учествује на 141. заседању Интерпарламентарне уније у Београду 13-17 октобра.

У делегацији Народне скупштине су и председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић и председница Парламентарне групе пријатељства са Египтом Дубравка Филиповски.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
понедељак, 1. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја