28. март 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником Парламента Грузије Ираклијем Кобахидзеом

28. март 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником Парламента Грузије Ираклијем Кобахидзеом

Четвртак, 28. март 2019.

Гојковић са председником Парламента Грузије, потписан Споразум о партнерству

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Парламента Грузије Ираклијем Кобахидзеом, који борави у званичној посети Србији, а након састанка Гојковић и Кобахидзе су потписали Споразум о партнерству два парламента.


Гојковић и Кобахидзе су истакли да Србију и Грузију веже традиционално пријатељство и добри политички односи, као и да је у наредном периоду потребно те односе додатно развити и ојачати у свим сегментима, посебно на економском плану.

Гојковић је указала да је ово прва посета председника Парламента Грузије Србији у историји односа две земље и да се потписивањем Споразума о партнерству парламентарна сарадња подиже на виши институционални ниво. Гојковић је навела да ће Споразум о партнерству омогућити јачање сарадње у области евроинтеграција, имајући у виду да је заједнички циљ две државе пуноправно чланство у овој организацији, као и развијање сарадње у области спољних послова, економије и делегација у међународним парламентарним организацијама.

Гојковић је захвалила председнику Парламента Грузије на подршци Грузије међународном праву и територијалном интегритету и суверенитету Србије и истакла да Србија поштује територијални интегритет Грузије.

Гојковић је захвалила и на томе што Грузија никада није гласала против интереса Србије у међународним организацијама, подсећајући на чињеницу да је Грузија била уз Србију приликом покушаја учлањења тзв. Косова у Интерпол и Унеско.

Председница Скупштине Србије је упознала Кобахидзеа са ситуацијом на Косову и Метохији, одлукама Приштине којима радикализује односе, као што је одлука о формирању тзв. војске Косова, као и кршење правила слободне трговине увођењем такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ.

Кобахидзе је истакао да постоји позитивна динамика развоја односа Србије и Грузије и указао да је прошлогодишња посета председнице Скупштине Србије Грузији, као и њено учешће на инаугурацији председнице Грузије, допринело интензивирању односа.

Кобахидзе је указао да две земље имају добру политичку сарадњу, да пружају једна другој подршку по питању суверенитета и територијалног интегритета и нагласио да Грузија чврсто стоји уз Србију и увек је јасно подржава у међународним организацијама и гласа против предлога чланства тзв. Косова, те да ће наставити са том политиком.

Кобахидзе је напоменуо да је парламентарна димензија јако битна у укупним односима и нагласио да Србија и Грузија имају заједничке циљева, као што је приступање Европској унији, те да је за Грузију значајно искуство Србије у овом процесу.

Председник Парламента Грузије је истакао да постоје бројни потенцијали за развој привредне сарадње, као и сарадње у области туризма, образовања, науке, културе и спорта.

Гојковић и Кобахидзе су се сагласили да ће укидање виза допринети да се два народа боље упознају, као и да би увођење директне авио линије додатно поспешило односе, економску сарадњу и развој туризма.

Гојковић и Кобахидзе су поздравили одржавање бизнис форума Србија – Грузија, у оквиру посете председника Парламента Грузије, што ће бити прилика да се сагледају могућности унапређења сарадње у овој области.

Председници два парламента истакли су и значај отварања почасног конзулата Грузије у Београду, као и отварања дипломатских представништава у Београду и Тибилисију.

Кобахидзе се обратио на Посебној седници Народне скупштине, а председници два парламента обишли су изложбу у Скупштини Србије поводом 100 година Парламента Грузије.

Видео (1)

Четвртак, 28. март 2019. | потписивање споразума о партнерству и изјаве за медије председнице Народне скупштине и председника Парламента Грузије 28.03.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2