19. март 2019. Председница Народне скупштине са председником Државног збора Републике Словеније

19. март 2019. Председница Народне скупштине са председником Државног збора Републике Словеније

Уторак, 19. март 2019.

Гојковић са председником Парламента Словеније и замеником председавајућег Скупштине БиХ

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Државног збора Републике Словеније Дејаном Жиданом у Будви, где борави у оквиру одржавања 16. конференције председника парламената Јадранско-јонске иницијативе.


Гојковић и Жидан су указали да су односи Србије и Словеније у сталном успону и да постоји динамична сарадња и интензивни контакти и истакли значај редовних сусрета и на парламентарном нивоу.

Председници два парламента су нагласили значај недавно потписаног Меморандума о сарадњи између Скупштине Србије и Државног збора Словеније, током посете Жидана Србији, чиме је парламентарна сарадња добила нови, институционализован облик и чиме је отворен додатан простор за сарадњу у процесу европских интеграција Србије, као и на нивоу радних тела и посланичких група пријатељства.

Гојковић је напоменула да има простора за унапређење сарадње између одбора, како за спољне послове и европске интеграције, тако и у области пољопривреде, културе, oбразовања, спорта, животне средине, туризма, те да је Меморандумом о сарадњи отворена могућност за интензивнију сарадњу делегација два парламента у оквиру међународних парламентарних организација. Гојковић је позвала делегацију Државног збора Словеније да учествује на 141. скупштини ИПУ у октобру у Београду.

Гојковић је прихватила позив председника Парламента Словеније да у што скоријем периоду дође у узвратну посету Словенији, како би се наставио рад на интензивирању сарадње.

Гојковић се састала и са замеником председавајућег Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Небојшом Радмановићем, и том приликом истакла да Србија снажно подржава развој односа са Босном и Херцеговином, као једним од кључних партнера у региону, као и да је за Србију изузетно значајна политичка стабилност Босне и Херцеговине и њен економски развој.

Заменик председавајућег Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине је истакао да је сарадња са Србијом, као гарантом Дејтонског споразума, веома значајна и додао да парламентарна сарадња заузима важно место у укупним односима.

Гојковић и Радмановић су нагласили да је досадашња међупарламентарна сарадња добра и одвија се на свим нивоима, а постоји значајан простор за унапређење сарадње. Гојковић и Радмановић су истакли да ће се са даљим интензивирањем сарадње наставити након завршетка процеса конституисања Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, а председница Скупштине Србије је позвала да делегација Парламентарне скупштине БиХ учествује на 141. заседању Интерпарламентарне уније у Београду.

Гојковић и Радмановић су указали и на узајамну подршку у процесу европских интеграција, као и наставак тог пута и поред изазова у ЕУ.

Гојковић је, говорећи о застоју дијалога са Приштином, рекла да увођење такси на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине од стране Приштине представља кршење правила слободне трговине и одредаба ЦЕФТА споразума и истакла да је неопходно укидање тих такси као антицивилизацијских мера.

Гојковић је указала и на потезе Приштине којим радикализује односе са Београдом, као што је недавно усвајање платформе и одлука о формирању „оружаних снага“ тзв. Косова и подсетила да Приштина још увек није формирала Заједницу српских општина.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 16. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја