5. јун 2019. Председница Народне скупштине и Одбора за права детета Маја Гојковић отворила јавну расправу о Нацрту закона о правима детета и заштитнику права детета

5. јун 2019. Председница Народне скупштине и Одбора за права детета Маја Гојковић отворила јавну расправу о Нацрту закона о правима детета и заштитнику права детета

Среда, 5. јун 2019.

Гојковић отворила јавну расправу о Нацрту закона о правима детета и заштитнику права детета

Председница Народне скупштине Републике Србије и Одбора за права детета Маја Гојковић отворила је данас у Скупштини Србије јавну расправу о Нацрту закона о правима детета и заштитнику права детета и истакла да је Србија на путу да добије независну институцију за заштиту права детета и тако заокружи концепт дечјих права.


Гојковић је указала да јавна расправа која започиње данас, а после Београда биће одржана у Новом Саду, Крагујевцу, Новом Пазару и Нишу, показује јасну намеру да Србија добије добар и квалитетан закон, који ће да омогући пуну заштиту деце, њихов развој и безбрижно одрастање.

Председница Скупштине је напоменула да доношење овог закона нема за циљ само да испуни препоруке Комитета за права детета или препоруке из Универзалног периодичног прегледа стања људских права у Републици Србији, већ да се створи основ за даље унапређење, промоцију и поштовање права детета у нашој земљи, без обзира што смо у овој области постигли признате и значајне резултате.

„Изузетно је значајно доношење оваквог свеобухватног закона, јер тако стварамо додатне механизме који ће сигурно допринети да деца имају могућност да заиста остваре своја права. На тај начин би се исказала јасна посвећеност ка креирању окружења у којем се остварују права све деце у Републици Србији“, поручила је Гојковић.

Гојковић је указала да је Србија направила значајан напредак у унапређењу права детета и стварању законодавног оквира за заштиту деце и на тај начин поставила добре темељe на којима ће се положај и права деце даље развијати и унапређивати, што је управо циљ израде Нацрта закона о правима детета и заштитнику права детета.

Гојковић је рекла да се наша земља може похвалити и доношењем бројних законских прописа и стратешких планова којима се права детета континуирано унапређују, као и да су посебно важни они којима се штите права детета у области спречавања насиља и дискриминације, унапређењу образовања и здравствене заштите, као и када је реч о заштити посебно осетљивих категорија.

Гојковић је указала да је важно да овај закон допринесе унапређењу положаја права деце, да поправи недостатке и отклони празнине у областима које нису у потпуности дефинисане постојећим законодавством, а у најбољем интересу деце, јер то дугујемо сваком детету у нашој земљи.

Како је напоменула, идеја о успостављању дечјег омбудсмана, као независног државног органа који би штитио, пратио, подржао, афирмисао и промовисао права деце, има за циљ и да таква институција појача активност права детета како би област дечјих права постала још видљивија у јавности.

„Увођењем институције заштитника права детета, као независног контролног механизама, довело би до тога, да на једноставан начин, на језику који је прилагођен и разуман деци, омогући да се деца крећу кроз правни систем, кроз поступке, процесе и послове и кроз живот уопште. Затим, на тај начин, учимо нашу децу како могу да заштите своја права“, указала је Гојковић.

Гојковић је подсетила да је први дечји омбудсман основан у Норвешкој 1981. године, што је подстакло многе државе да оснују институцију дечјег омбудсмана, а данас дечјег омбудсмана имају и земље у региону.

„Верујем да је дошло време и да наша земља добије дечјег омбудсмана“, рекла је Гојковић и нагласила да брига о деци данас, значи бригу о друштву сутра.

Учесницима јавне расправе обратила се и министарка без портфеља и председница Савета за права детета Владе Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић, нагласивши посвећеност Владе промоцији и заштити права детета. Деца треба да живе здраво и образовано, да се радују игри и одрастању, навела је она и додала да се ове године обележава 30 година од када је Србија ратификовала најзначајнији документ за заштиту права детета – Конвенцију Уједињених нација о правима детета. Ђукић Дејановић је навела и да је 2017. године Савет за права детета покренуо иницијативу да се донесе свеобухватни закон о правима детета и заштитнику права детета, којим би се регулисали јединствени критеријуми и стандарди за остваривање најбољих интереса деце.

Др Стана Божовић, државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које је, уз сарадњу са стручњацима у овој области, израдило Нацрт закона, навела је да је заштита права деце, једно од приоритетних питања Владе Републике Србије. Истакла је да ће Србија тиме добити свеобухватни законски оквир, усаглашен са међународним стандардима по питању заштите прва деце, као и потребама нашег друштва. Божовић је навела и да је предвиђено да основни принцип рада институције заштитника права детета буде промоција, унапређење и заштита права детета, међу одраслима и децом.

Нацрт закона о правима детета и заштитнику права детета, учесницима јавне расправе представио је посебни саветник у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и члан експертског тима за израду Нацрта закона Драган Вулевић.

Видео (1)

Среда, 5. јун 2019. | јавна расправа о Нацрту закона о правима детета и заштитнику права детета 05.06.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
понедељак, 1. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја