1. октобар 2019. Скуп „Мост разумевања – Међугенерацијска солидарност“

1. октобар 2019. Скуп „Мост разумевања – Међугенерацијска солидарност“

Уторак, 1. октобар 2019.

Гојковић отворила скуп „Мост разумевања – Међугенерацијска солидарност“

Председница Народне скупштине отворила је данас поводом 1. октобра, Међународног дана старијих особа, скуп „Мост разумевања – Међугенерацијска солидарност“ у Дому Народне скупштине и поручила да je важно да као друштво научимо лекцију о важности међугенерацијске солидарности, разумевања и подршке, као и да је за развој сваке земље неопходно и искуство старих, исто колико и енергија младих.


„Развој једног друштва није могућ уколико се делимо по генерацијама, потребно је да учимо једни од других. Свако од нас је потребан друштву, као што је за развој сваке земље неопходно и искуство старих, исто колико и енергија младих“, нагласила је Гојковић и додала да је циљ скупа у Скупштини Србије да се пошаље јасна порука да „смо спремни да градимо друштво у коме има места за сваког од нас“.

Гојковић је рекла да је у том циљу нужна комуникација међу генерацијама, као и промена свести према старењу, а промоцијом позитивне слике о старости допринећемо смањењу дискриминације, а тиме и насиља и занемаривања старих.

Гојковић је указала да је Скупштина Србије препознала важност ове теме и да управо данас разматра редовни годишњи извештај Повереника за заштиту равноправности за 2018. годину, са Предлогом закључка Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова.

Гојковић је истакла да је важно разговарати о дефинисању нових јавних и креативних политика, које морају да иду у сусрет овим изазовима, побољшању законских предлога и позитивније климе у друштву у односу на старије. Председница Парламента је напоменула да је поред доношења добрих закона, важно да постоји и кординација надлежних институција када је реч о бризи о старијима, посебно онима у сеоским срединама и неприступачним подручјима.

Гојковић је навела да је потребно повећати доступност и развој услуга здравствене и социјалне заштите, посебно када је реч о кућном лечењу и нези, јачање патронажних служби за обилазак и помоћ старима, услуге помоћи у кући у виду геронто-домаћица и додала да је важно развијати програме подршке путем дневних центара и клубова за пензионере како би предупредили ситуацију да се старији осете искљученим из друшва.

Председница Скупштине Србије је рекла да је имајући у виду да су старији грађани у већој мери изложени ризику сиромаштва, изузетно важно да као друштво, у складу са нашим економским напретком и развојем, омогућимо старијим суграђанима достојанствено старење и да је у том контексту значајна најава повећања пензија.

Гојковић је нагласила да се на међугенрацијском разумевању мора стално радити и указала да је најбољи пример међугенерацијске солидарности и разумевања данашњи гости Скупштине - пензионери из Геронтолошког центра Београд и ученици Основне школе „Дринка Павловић“.

„Данас, када шаљемо ову слику из Народне скупштине морам да истакнем да је задатак свих нас – Народне скупштине, Владе, независних тела, медија - да стварамо равноправније друштво, уз одлучну борбу и супротстављање предрасудама, стереотипима и дискриминацији“, поручила је Гојковић.

На скупу су се, поред председнице Народне скупштине, обратиле и председница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Јасмина Каранац, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек.

Председница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Јасмина Каранац истакла је да је Одбор посвећен питањима људских права, па тако и овом питању. Истакла је да се поред контролне и законодавне улоге којом се Одбор и Скупштина баве, посебна пажња посвећује сарадњи са невладиним сектором и самосталним органима, попут Повереника за заштиту равноправности. Навела је да су проблеми са којима се сусрећу старије особе специфични и да је интеграција старијих особа у свакодневицу од изузетне важности, те да се допринос старијих особа не сме занемарити.

Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, навела је да је овај догађај прилика да се укаже на потребу да укључивање најстаријих грађана треба да буде високо на политичкој агенди, како бисмо унапредили положај најстаријих суграђана. Она је навела да су последња истраживања препознала недовољну доступност услуга које се односе на здравствену и социјалну заштиту, транспорт и одређене економске баријере као највеће проблеме. Према њеним речима, пристигли радови говоре о томе да су деца свесна какве проблеме доноси старост, али да истовремено пружа и нова знања и искуства.

Анамарија Вичек, државна секретарка у министарству просвете, науке и технолошког развоја, је у име министра Младена Шарчевића пренела честитке најстаријим суграђанима поводом Међународног дана старијих особа, као и свим учесницима конкурса. Она је истакла да је циљ конкурса да ученици допринесу смањењу дискриминације старих, као и развоју и поштовању међугенерацијске солидарности и толеранцији и уважавању различитости. Вичек је додала да ће Министарство наставити да подржава овај пројекат и очекује да „Мост разумевања“ траје и шири се на општу добробит и млађих и старијих генерација.

На скупу, који су организовали Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова и Повереник за родну равноправност, уручене су награде ученицима победницима конкурса за литерарни рад, ликовни рад и фотографију на тему међугенерацијске солидарности.


Видео (1)

Уторак, 1. октобар 2019. | обраћање председнице Народне скупштине на скупу „Мост разумевања“, поводом Међународног дана старијих особа 01.10.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 25. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја