10. јул 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на отварању Конференције „Science Meets Parliaments“

10. јул 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на отварању Конференције „Science Meets Parliaments“

Среда, 10. јул 2019.

Гојковић отворила Конференцију поводом Дана науке у Скупштини Србије

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић отворила је данас на национални Дан науке Конференцију „Science Meets Parliaments“ и указала да је циљ дебате у Дому Народне скупштине да се скрене пажња на значај науке приликом доношења одлука и законских решења.


„Ово је важан корак ка бољој сарадњи и међусобном разумевању политике и научноистражвачке заједнице, како би заједно радили на томе да Србија буде модерна земља, која иде у корак са развијеним светом“, рекла је Гојковић и указала да је важно да као друштво разумемо да су наука и иновације кључни фактор економског, друштвеног и укупног развоја.

Гојковић је нагласила да је Народна скупштина, у сарадњи са Владом Србије, посвећена спровођењу неопходних реформи у области науке, образовања и технолошког развоја, који ће створити предуслове за развој и бољи положај научника и истраживача.

Гојковић је подсетила да је Скупштина Србије пре два дана донела нови Закон о науци и истраживању, који је дао подстрек за развој ове области, пре свега имајући у виду да се обезбеђује сигурност за истраживаче, кроз примену комбинованог модела финансирања - буџетског и пројектног. Председница Парламента је напоменула да је први важан корак на овом пољу већ учињен у децембру прошле године када је Парламент, на предлог Владе, донео Закон о фонду за науку, којим је формирана нова институција, а на основу тог закона у јуну је расписан први позив којим је дата прилика младим истраживачима да развију своје идеје.

Гојковић је навела и да развијене државе света и оне који стреме да то буду улажу значајна финансијска средства у истраживање, иновативну делатност и људске ресурсе, препознајући да то није само трошак већ неопходна инвестиција и нагласила да верује да је и Србија сада на том путу, те да се данас много више улаже у науку и образовање, што улива реалистични оптимизам.

Гојковић је подсетила на велика улагања у изградњу научно технолошких паркова у Београду, Новом Саду и Нишу и указала да се тиме ствара неопходна спона образовања и науке са привредом, као и да је то подстрек за младе да напредују и усавршавају се и своју шансу пронађу у Србији.

„За државу то значи да они највреднији и најпаметнији настављају да раде у земљи и да ће бити у прилици да доприносе да Србија постане развијенија, модернија и лидер у региону, па и шире“, рекла је Гојковић и напоменула да је један од великих успеха и резултат заједничког рада научне заједнице и државе и чланство Србије у ЦЕРНУ-у.

Гојковић је истакла да је важно да се научна јавност укључи у још већој мери у решавање актуелних питања и да је циљ да се у Дому Народне скупштине отвори и подстакне неопходан дијалог научника и посланика, те указала да су изазови у области климатских промена теме које заслужује заједничку пуну пажњу и посвећеност, посебно имајући у виду последње примере поплава, као последица обилних падавина широм света.

„Верујем да је време да Србија ускоро добије Закон о климатским променама, имајући у виду не само наше обавезе из Оквирне конвенције УН о промени климе и потреби усклађивања законодавства са правним тековинама ЕУ, већ и чињеницу да наше грађане све више погађају негативне последице климатских промена“, рекла је Гојковић и додала да је спремна да као председник Одбора за заштиту животне средине Скупштине Србије, поред одржавања јавне расправе, организује јавно слушање о овом закону, пре него што о новим решењима будемо расправљали у Скупштини, јер је важно да се још једном јасно чује глас науке.

Конференција у Скупштини Србије се организује у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Центра за промоцију науке, поводом 10. јула националног Дана науке, а тема панела су обновљиви извори енергије, климатске промене и вода, као и квалитет ваздуха и гасови стаклене баште.

На отварању Конференције обратили су се и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка науке Црне Горе др Сања Дамјановић и амбасадор Европске уније у Србији Сем Фабрици.


Видео (1)

Среда, 10. јул 2019. | конференција „Science Meets Parliaments“ 10.07.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
уторак, 11. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја