13. децембар 2018. Председница Народе скупштине отворила Конференцију „Економист: Свет у 2019“

13. децембар 2018. Председница Народе скупштине отворила Конференцију „Економист: Свет у 2019“

Четвртак, 13. децембар 2018.

Гојковић отворила Конференцију „Економист: Свет у 2019“

Председница Народе скупштине Републике Србије Маја Гојковић отворила је Конференцију „Економист: Свет у 2019“ у Дому Народне скупштине и нагласила да у сложеним околностима, вођење спољне политике у складу са националним приоритетима, неговање војне неутралности, уз снажан и одржив економски раст, недвосмислено представљају најважније задатке који стоје пред Србијом у 2019. години.


Гојковић је указала да нико са потпуном сигурношћу не може да предвиди у каквом ћемо свету живети, не само за десет година, већ чак ни наредне године, те указала да одлучан и делотворан одговор на глобалне изазове захтева и да се препозна сопствена улога у кључним процесима нашег времена.

Гојковић је напоменула да без обзира на крупне, структурне и суштинске тешкоће пред чланицама ЕУ, наша земља остаје посвећена процесима интеграција.

„Надамо се да ће ЕУ успети да реафирмише своју политику проширења. Замагљивање перспективе чланства има велики негативан утицај на кретања у региону Западног Балкана - пре свега у смислу јачања национализма и радикализације политичке сцене у многим земљама региона“, указала је Гојковић.

Председница Скупштине Србије је упозорила да у последње време, у неким деловима региона јачају ретроградни процеси - инсистирање на остварењу појединачних интереса на штету других, као и на штету стабилности и сарадње у читавом региону, а при том, настојања да се наметну једнострана и насилна решења су, скоро по правилу, усмерена директно против интереса Србије и наших грађана.

Гојковић је указала да је у протеклом периоду видно ојачала подршка позицији Србије и боље разумевање за наше аргументе по питању Косова и Метохије, што се показало у низу повучених признања тзв. „Косова“ и неуспеха кандидатура Приштине у међународним организацијама, као што су УНЕСКО и Интерпол.

Гојковић је напоменула да уместо да одговор на ову реалност буде схватање предности дијалога, Приштина, бранећи сецесионизам и политику свршеног чина, прибегава политици заоштравања и ескалације, провокацијама као што су апсурдна и дискриминаторска такса на робу из Србије и Босне и Херцеговине од 100 посто, као и најава формирања тзв. „војске Косова“, обе у супротности са међународним правом и регионалним споразумима.

„Овим Приштина угрожава не само Србе на КиМ, не само дијалог Београда и Приштине, већ и читаву регионалну архитектуру стабилности. У овом контексту, отворени позиви и конкретни кораци ка уједињењу Албаније и „Косова", не представљају само веома озбиљну претњу за стабилност региона, већ можда откривају и позадину актуелних потеза Приштине и Тиране“, навела је Гојковић.

Гојковић је напоменула да је прошле недеље завршена расправа о буџету за 2019. годину и да са поносом истиче да се Србија за шест година трансформисала од економије коју је карактерисала стагнација и висока стопа незапослености у растућу економију са ниском инфлацијом, елиминисаним фискалним дефицитом, смањеним јавним дугом и опоравком тржишта рада.

„Све ово је постигнуто првенствено захваљујући свеобухватним реформама које је покренуо тадашњи председник Владе, а данас председник Србије Александар Вучић. Реформе које смо спровели, и од којих не одустајемо, допринеле су економском расту и стабилности, као и порасту стопе раста бруто друштвеног производа и приливу директних страних инвестиција“, поручила је председница Народне скупштине.

Током уводног излагања присутнима су се обратили министар одбране Александар Вулин, министар за рад запошљавање борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Видео (1)

Четвртак, 13. децембар 2018. | обраћање председнице Народне скупштине на отварању конференције „ЕКОНОМИСТ“ 13.12.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
среда, 8. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја