24. мај 2019. Председница Народне скупштине на трибини „Жене живе и на селу“ у Горњој Трепчи

24. мај 2019. Председница Народне скупштине на трибини „Жене живе и на селу“ у Горњој Трепчи

Петак, 24. мај 2019.

Гојковић на трибини „Жене живе и на селу“ у Горњој Трепчи

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић учествовала је данас на трибини „Жене живе и на селу“ у Горњој Трепчи, у оквиру кампање за оснаживање жена у сеоским срединама.


Гојковић је нагласила да је циљ кампање да се разговара са женама на селу о проблемима са којима се суочавају и да се скрене пажња читавог друштва на те проблеме, јер жене на селу завређују једнаку пажњу, подршку и шансу као и оне у граду.

Циљ је, како је нагласила, и да се првенствено укаже на значај и потребу економског оснаживања жена на селу, посебно кроз подстицање на предузетништво, потом оснаживање у борби против насиља у породици, као и да се жене мотивишу да одлазе на превентивне здравствене прегледе.

„Ово је пета трибина на којој разговарамо о животу и проблемима жена на селу како би видели како да омогућимо женама да остану на селу. Циљ нашег програма је да не причамо само ми који представљамо Парламент, Владу, локалну самоуправу, већ да чујемо каква искуства имају жене које овде живе“, рекла је Гојковић у разговору са женама Горње Трепче.

Гојковић је указала да када се говори о заступљености жена у доношењу политичких и других важних одлука, најчешће се мисли на жене у градским срединама.

„А када дођемо на село, онда схватамо да жене које су нас послале да их представљамо нису видљиве и да се сусрећу са многим проблемима“, рекла је Гојковић и додала да сада у Народној скупштини има 93 народне посланице, а циљ је да се после следећих избора у Скупштини Србије нађу и жене које живе на селу и да тако буду видљивије.

Гојковић је нагласила да је посебно важно радити на охрабривању жена да пријаве насиље, те указала да постоје добри закони у области борбе против насиља у породици, али да се мора отворено разговарати о овој теми. Гојковић је указала да се пред насиљем у породици често затварају очи и у градовима, а још теже је у сеоским срединама охрабрити особе које трпе насиље да га и пријаве и да је зато важно да се жртви насиља пружи заштита и подршка кроз систем.

Гојковић је напоменула да патријархална и традиционална средина доводи до тога да су мушкарци углавном власници имовине и да је зато неопходно радити на економском оснажењу жена и истакла да је важно да здравствена заштита буде више доступна женама на селу.

На трибини је поред председнице Народне скупштине говорила и министарка без портфеља, задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, градоначелник града Чачак Милун Тодоровић, чланица Градског већа задужена за здравство и помоћник директора Опште болнице у Чачку Славица Драгутиновић, председник Колор прес групе Роберт Чобан, а у панел дискусији учествовале су жене из села Рајац, Пријевор, Горња Горевница и Липница.

Кампања „Жене живе и на селу“ се реализује уз подршку председнице Народне скупштине Републике Србије, Министарства за рад и запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, као и Канцеларије за људска и мањинска права кроз серију трибина на којима ће се разговарати са женама у сеоским срединама Србије.

Од 8. марта Међународног дана жена, када је започета кампања Конференцијом у Дому Народне скупштине, одржане су трибине у Новом Жеднику (Суботица), Банатском Великом Селу (Кикинда), Гамзиграду (Зајечар), Лучици (Пожаревац), а у јуну је у плану обилазак сеоских средина у Сремској Митровици и Новом Саду.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
среда, 16. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја