26. јануар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на обележавању 320 година Карловачког мира

26. јануар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на обележавању 320 година Карловачког мира

Субота, 26. јануар 2019.

Гојковић на обележавању 320 година Карловачког мира

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић присуствовала је обележавању 320 година од потписивања Карловачког мира и том приликом истакла да Карловачки мир и данас представља симбол људских и цивилизацијских тежњи да се супротстављени интереси решавају преговорима и договорима, а не ратом.


„Карловачки мир и после 320 година шаље поруку да су преговори и тражење решења којима ниједна страна неће бити потпуно задовољна, а опет ниједна потпуно понижена, најбољи пут да се зауставе страдања и конфликти“, рекла је Гојковић на свечаној академији у општини Сремски Карловци.

Председница Народне скупштине је истакла да је то уједно и подсећање на важност принципа једнакости, равноправности и дијалога.

„Управо ова начела толико актуелна и важна у савременом свету, овде у Сремским Карловцима су први пут примењена институтом ‘округлог стола’ како би сви били једнаки“, подсетила је Гојковић.

Гојковић је указала да и онда када је дијалог заменио оружје, није било једноставно ни лако доћи до компромисних решења, као што то није лако ни данас.

Гојковић је подсетила да је у моменту када су се огласили топовски плотуни са петроварадинске тврђаве, а заћутала сва друга оружја, Европа добила споразум којим је прекинут 16-годишњи рат, уговор који је умногоме одредио историју нашег континента.

Говорећи о тој епохи, председница Народне скупштине је напоменула да је постизање мира, у сложеним односима у тадашњој Европи, било у интересу свих држава, као и да у сукобу великих сила тог времена за превласт над Балканом, Србија није могла да има активну улогу, али да је била, као и много пута пре и после, центар одигравања историјских догађаја.

Гојковић је навела и да се на нашим просторима, где смо безброј пута осетили зло рата и страдања, наизглед чешће сећамо и обележавамо „ратне јубилеје”, и да је зато важно што се данас налазимо на овој правој манифестацији мира.

„Ми који смо се не једном суочавали са чињеницом да сукобе некада не можемо спречити, знамо да је суштински важно да се учини готово све што је у нашој моћи да их избегнемо. За нас је пут мира и просперитета једини пут – остало су странпутице у којима могу напредовати само они који су непријатељи не само другима, већ и свом сопственом народу“, поручила је председница Народне скупштине.

Гојковић је указала да се Европа и данас, као и пре 320 година, суочава са бројним политичким и економским изазовима, разликама и интересима и навела да се и Србија у ово савремено доба, као и пре више од три века, налази на ветрометини између запада и истока, а неретко се чују гласови да би требало да се определимо за једну или другу страну.

„Наш одговор је једини могућ – Србија сама бира своју будућност, полазећи од наших националних и државних интереса, уз жељу да развија сарадњу са свим нашим пријатељима и партнерима. Чврсто верујемо да је важно да се и у овим временима за мир, стабилност, и развој морамо борити пре свега сарадњом и дијалогом“, рекла је Гојковић.

Гојковић је нагласила и да су Сремски Карловци, које су велике силе изабрале као стратешко место потписивања мировног споразума, били и остали место културе и духовности, те подсетила да оснивање Прве српске гимназије, у којој су учили многи познати Срби - Бранко Радичевић, Вук Стефановић Караџић, Сима Милутиновић Сарајлија, Димитрије Давидовић, седиште Патријаршије, оснивање богословије Српске православне цркве, као и одржавање мајске скупштине 1848. године само су неки од кључних догађаја за наш народ који су се овде одиграли и које историја неће заборавити.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5