Недеља, 27. јануар 2019.

Гојковић на Светосавској академији

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић истакла је вечерас на Светосавској академији у Народном позоришту у Београду, поводом 27. јануара, Дана Светог Саве, да је важно да чувамо сећање на Светог Саву, јер нам је и данас потребна његова визија, као темељ духовног, културног и националног напретка, која показује пут у борби за слободу, просвећеност и просперитет нашег народа.


„И данас, идући стазама Светог Саве, ми не можемо да погрешимо“, рекла је Гојковић и указала да када славимо Светог Саву, ми као народ уједно стремимо највишим људским и цивилизацијским вредностима, које једна заједница може пред себе да постави.

Гојковић је рекла да данас славимо спомен на великог српског просветитеља, оца српске државотворности, првог српског архиепископа и то управо у години када се навршава осам векова аутокефалности Српске православне цркве, утемељивача српске дипломатије, књижевности, законодавства, образовања и здравства.

„Свети Сава је, схватајући значај самосталности српске државе и цркве за очување народа и његов духовни, културни, економски и сваки други напредак, уградио темеље на које се ми данас ослањамо. Темеље, на којима се и данас заснива читава српска кућа“, истакла је Гојковић и додала да обележавање Дана Светог Саве у свим нашим институцијама и школама, наше окупљање на овој свечаној академији, су доказ да смо се вратили оном најбољем у нашој традицији и историји, што нас и данас учи, опомиње и подсећа како да будемо бољи, сложнији, мудрији.

Зато је од суштинског значаја за духовни и сваки други опстанак нашег народа што нису успели да нас отргну од светосавља.

„Ни онда када су му спаљивали мошти, ваљда верујући да ће тако спалити сваку нашу веза са њим. Или онда кад су га укидали, када се о њему ћутало или само шапутало. Ни тада наш народ свог просветитеља, оснивача своје цркве, није желео да се одрекне, добро знајући да би се тиме одрекао себе и оног најплеменитијег и најчеститијег у себи“, рекла је Гојковић.

Председница Скупштине је указала да смо се у свим тешким и изазовним временима за нашу државу, цркву и народ, окретали светосављу, у жељи да препознамо његов пут мудрости, љубави и снаге.

Гојковић је рекла да је важно да у овим сложеним временима, када се поново налазимо на ветрометини, чувамо нашу слогу, земљу и народ, развијамо је најбоље како умемо, миром и љубављу, а не раздором, сарађујући са свима, а опет имајући у виду најбоље интересе наших грађана.

„Ми данас сами бирамо своју будућност. Пред нама су многи важни задаци - да вођењем спољне политике у складу са националним приоритетима, неговањем војне неутралности, уз снажан и одржив економски раст и развој, стварамо бољу будућност за наше грађане“, истакла је председница Парламента.

Гојковић је указала да чувајући мир и стабилност, бринући о свом народу, посебно на Косову и Метохији, Србија ствара претпоставке за свестрани развој сваког дела своје земље.

Гојковић је напоменула да истовремено Србија никада неће и не може да заборави и остави српски народ у Републици Српској без подршке и заштите, као и да ће наставити да улаже у школе, вртиће, болнице и фабрике.

Гојковић је истакла да се много у протеклом периоду радило на стабилизацији јавних финансија да би земља могла да има будућност, и да је Србија данас економски снажнија.

„Сада је наша обавеза да бринемо о тој будућности, нашој деци и генерацијама које долазе. И као што је то Свети Сава увидео, путујући по земљи и просвећујући народ, не може бити модерне и јаке Србије, без улагања у образовање“, рекла је Гојковић.

Председница Народне скупштине је нагласила смо зато посвећени реформи образовања, јер без тога Србија неће моћи да се динамично развија и да ухвати корак са најразвијенијим делом света.

Гојковић је навела и да се посебна пажња посвећује просветним радницима, којима смо поверили најважнији задатак, задатак образовања генерација које ће градити будућност ове земље, а да је на професорима, наставницима и учитељима да, управо вођени снагом и делима Светог Саве, својим ученицима пруже што више знања.

Гојковић је истакла да ћемо као друштво, ако будемо ишли путем који је наш просветитељ означио, избећи многе странпутице.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. јануар

Цео календар догађаја