22. март 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на Конференцији „Жене у политичком животу“

22. март 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на Конференцији „Жене у политичком животу“

Петак, 22. март 2019.

Гојковић на Конференцији „Жене у политичком животу“

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић учествовала је данас на Конференцији „Жене у политичком животу“ у Скупштини Аутономне покрајине Војводине у Новом Саду, у организацији Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине.


Гојковић је истакла да је Скупштина Србије, која данас има 93 народне посланице, 24. у свету по броју жена у Парламенту, према последњим подацима Интерпарламентарне уније и UN WOMEN.

Председница Скупштине Србије је навела да су жене и на многим другим одговорним местима и да Србија спада међу 10 земаља у свету које имају жену на челу владе, и међу 55 које имају жену на челу парламента.

Гојковић је истакла да је добро што је законима омогућено да жене буду видљивије и да се женама пружи шанса да покажу да једнако добро могу да воде Парламент, Владу и да се налазе на многим важним местима и додала да су, захваљујући добрим законима, показале да су једнако способне.

Гојковић је у панелу „Изазови, препреке и искуства жена у политичком животу“ указала на чињеницу да се женама постављају питања са каквим изазовима и препрекама се суочавају, као и како усклађују каријеру са породичним животом, док се таква питања не постављају мушкарцима и навела да су изазови и обавезе које има, обављајући функцију председнице Парламента, не разликују од обавеза које имају мушкарци.

Председница Скупштине Србије је указала да и то показује да смо друштво које је још увек пуно предрасуда и да је зато важно истаћи да жене вреде исто као и мушкарци.

Говорећи о солидарности међу женама, Гојковић је рекла да у борби и настојању да жене буду прихваћене као равноправни партнери у друштву, недостаје женске солидарност и подсетила да је била жртва политичких, као и медијских напада, и да је у тим ситуацијама недостајало више женске солидарности.

„Солидарност би много помогла у рушењу предрасуда према женама које се баве политиком“, указала је Гојковић и напоменула да је охрабрује и подстиче подршка коју у таквим ситуацијама добија од жена које среће свакодневно.

Гојковић је истакла да је у борби против предрасуда према женама велика улога медија и апеловала на медије да не подстичу предрасуде и да о политичаркама извештавају на основу одлука које доносе и ставова које износе, а не на основу тога шта су обукле.

Гојковић је рекла да очекује да ће у овој години бити донет нови закон о родној равноправности, што ће бити велики корак напред у настојању да жене достигну пуну равноправност у друштву и то не само у политичком животу, већ и у сваком сегменту друштва.

Гојковић је напоменула да се у наредном периоду више пажње мора посветити женама које живе на селу и указала да је због тога покренула пројекат „Жене живе и на селу“.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја