9. април 2019. Учесници Конференције председника парламената ЕУ и кандидата

9. април 2019. Учесници Конференције председника парламената ЕУ и кандидата

Уторак, 9. април 2019.

Гојковић на Конференцији председника парламената ЕУ и кандидата (ВИДЕО)

(ВИДЕО) Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић учествовала је на дводневној Конференцији председника парламената држава чланица Европске уније у Бечу, којој су присуствовали и председници парламената држава кандидата за чланство у ЕУ.


„Изузетно је важно за нас што је на првом месту као тема о којој се расправљало била политика ЕУ у односу на њено суседство, што значи према државама које као Србија имају спољнополитички циљ да постану пуноправне чланице ЕУ“, рекла је Гојковић.

Председница Скупштине Србије је напоменула да су дискусије председника парламената биле веома добре, посебно имајући у виду да су се заложили да се и у наредном периоду настави са политиком подршке земљама кандидатима за чланство у ЕУ.

„Посебно смо захвални Аустрији, земљи домаћину скупа, јер нам је председник Парламента Аустрије Волфганг Соботка, у разговорима које смо имали, дао важну поруку да је Србији место у Европској унији“, нагласила је Гојковић.

Председници парламената држава чланица ЕУ у закључцима Конференције навели су да препознају потребу задржавања питања проширења и односа са суседним земљама на дневном реду, као и одржавања веродостојне европске перспективе за Западни Балкан, упркос изазовима унутар Европске уније и сагласили се да је стабилност на Западном Балкану неопходна за стабилност целог европског континента.

Председници парламената ЕУ поновно су потврдили европску перспективу земаља Западног Балкана и преданост проширењу Европске уније, јер је то улагање у мир, демократију и безбедност и апеловали да, иако препознају напредак који су постигле земље Западног Балкана у протеклих неколико година, наставе са реформама.

Гојковић је на маргинама Конференције имала прилику да разговара са бројним председницима парламената, међу којима и Аустрије, Словеније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Кипра, Грчке, као и са потпредседницом Народне скупштине Француске задуженом за међународне активности Карол Биро Бонар о јачању парламентарне сарадње.

Други дан Конференције, којој присуствује више од 30 председника парламената земаља чланица и кандидата за ЕУ, отворио је председник немачког Бундестага Волфганг Шојбле.

Видео (1)

Уторак, 9. април 2019. | изјава председнице Народне скупштине Маје Гојковић на Конференцији председника парламената ЕУ и кандидата 09.04.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
среда, 19. фебруар

Цео календар догађаја