19. март 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на XVI конференцији председника парламената Јадранско-јонске иницијативе

19. март 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на XVI конференцији председника парламената Јадранско-јонске иницијативе

Уторак, 19. март 2019.

Гојковић: Туризам и култура повезују регион и омогућавају заједнички развој

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која учествује на XVI конференцији председника парламената Јадранско-јонске иницијативе у Црној Гори, истакла је да су туризам и култура области које пружају бројне могућности сарадње у регионалном оквиру и отварају пут ка развоју, како појединачних земаља, тако и читавог региона.


Гојковић је указала да Србија доживљава прави туристички бум последњих неколико година и да заузима друго место у Европи по стопи раста броја туриста, као и да туризам постаје све важнија привредна грана са великим утицајем на економију читаве земље, како због раста домаћег туризма, тако и због све већег доласка страних туриста.

„Наше тржиште се убрзано отвара према другим туристичким тржиштима, првенствено према земљама Европске уније, али и тржиштима изван ЕУ, као што су Турска, Руска Федерација, НР Кина, САД, Индија, Јужна Кореја, Иран и Јапан“, нагласила је Гојковић и додала да су на последњој седници Скупштине Србије донети нови закони о туризму и о угоститељству, који ће додатно унапредити капацитете у овој области.

Председница Скупштине Србије је истакла да се свака земља чланица Јадранско-јонске иницијативе одликује веома богатом културном баштином и туристичком понудом, али да се туристи, како са нашег континента, тако и са далеких дестинација могу најбоље привући регионалним удруживањем и унапређењем сарадње у региону, уместо појединачним наступима.

Гојковић је указала да је зато важно повезивање са земљама у оквиру Јадранско-јонске иницијативе и креирање заједничког туристичког производа региона, као и промовисање културног туризма.

„Посебно је важно да заједно сагледамо и искористимо потенцијале културне и археолошке баштине, а потребно је и да се фокусирамо на развој туризма на рекама и сеоски туризам, који привлачи све више туриста. Регионална сарадња у овим областима отвара нам проходнији пут и ка коришћењу средстава из фондова ЕУ, као и успешније промовисање на међународним туристичким сајмовима и тржиштима“, рекла је Гојковић.

Председница Скупштине Србије је указала да су туризам и култура веома испреплетени и да су добар пример повезаности културног наслеђа и туризма, као и регионалне сарадње постојеће културне руте као што су Пут римских императора и Дунавски пут вина.

Председница Скупштине је навела да је важно да се подстакне на даље интензивирање сарадње у области савременог стваралаштва, креативних индустрија, филмске индустрије и подсетила на пример светски познатог глумца Џонија Депа, који је после Србије снимао и у Црној Гори.

Гојковић је напоменула да би требало да се размотре и могућности доношења додатних олакшица за мобилност и рад филмских посленика у региону Јадранско-јонске иницијативе и додала да дигиталне и креативне индустрије пружају изузетне могућности за економски развој и запошљавање и повезују наш регион са целим светом.

Гојковић је навела да ће национални фокус током предстојећег председавања Републике Србије од 1. јуна Јадранско-јонској иницијативи управо бити усмерен на туризам и културу као гране које посебно могу да утичу на већу повезаност региона и сарадњу за добробит свих наших грађана.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 6. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја