24. септембар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на Четвртом састанку председника парламената земаља евроазијског региона

24. септембар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на Четвртом састанку председника парламената земаља евроазијског региона

Уторак, 24. септембар 2019.

Гојковић: Србија опредељена за унапређење пријатељских односа и сарадњу са земљама евроазијског региона

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која учествује на Четвртом састанку председника парламената земаља евроазијског региона у Казахстану, истакла је да је Србија снажно опредељена за унапређење пријатељских односа и сарадњу са земљама читавог евроазијског региона.


„Састанак председника парламената наша два континента, региона са највећим потенцијалима на планети у многим областима је изузетна прилика за развој сарадње која са собом носи и велику одговорност, пре свега јер поруке које одавде шаљемо упућујемо испред две трећине човечанства читавом свету“, истакла је Гојковић обраћајући се председницима и потпредседницима парламената из 58 земаља.

Гојковић је нагласила да је на парламентарцима да бране и негују културу дијалога, атмосферу поверења и праксу партнерства и додала да парламенти морају стварати мостове међусобне сарадње и доприносити новим моделима сарадње, у којима ће сви моћи да остваре просперитет.
Гојковић је указала да је Србија често била жртва супротности принципа дијалога, поверења и партнерства, односно политике силе и непоштовања међународног права, а пример за то је једнострано проглашена независност дела територије Републике Србије.

Председница Скупштине Србије је истакла да Србија истрајава на поновном успостављању дијалога у циљу одрживог, компромисног и праведног решења, без обзира на опструкције и неспремности Приштине, да се посвети тражењу компромисног решења.

Гојковић је рекла да Србија наставља да ради на успостављању сарадње са Евроазијском економском унијом, са којом очекује потписивање Споразума о слободној трговини 25. октобра ове године.

Председница Парламента је напоменула да поред бројних споразума о билатералној сарадњи и стратешким односима, учешће наше земље у форматима као што су „Један појас један пут“ или „17+1“, потврђује нашу посвећеност мултилатералној сарадњи у областима инфраструктуре, развоја трговине, науке, технологије, културе.

Гојковић је исказала спремност наше земље да у будућности буде домаћин састанка председника парламената евроазијских земаља.

Председница Скупштине Србије подсетила је да ће Београд бити домаћин 141. заседања Интерпарламентарне уније, од 13. до 17. октобра, једног од најзначајнијих парламентарних догађаја на глобалном нивоу ове године и позвала председнике парламената земаља евроазијског региона да учествују на овом важном међупарламентарном скупу.

Четврти састанак председника парламената земаља Евроазије отворио је први председник Казахстана Нурсултан Назарбајев, а на почетку састанка обратили су се и председници Доњег дома и Сената Казахстана, као земље домаћина, Нурлан Нигматулин и Дарига Назарбајева, и председници парламената земаља коорганизатора Русије и Републике Кореје Вјечислав Володин и Мун Хи Санг.

Састанак под називом „Велика Евроазија: дијалог, поверење, партнерство“, коме присуствује више од 40 председника и 13 потпредседника парламената земаља Евроазије, као и неколико стотина чланова парламента, биће завршен усвајањем завршне изјаве.

У делегацији Народне скупштине је и народни посланик, члан групе пријатељства са Републиком Казахстан Драгомир Карић.

Видео (4)

Уторак, 24. септембар 2019. | обраћање председнице Народне скупштине Маје Гојковић о Интерпарламентарној унији на Четвртом састанку председника парламената земаља евроазијског региона у Казахстану 24.09.2019.

Уторак, 24. септембар 2019. | обраћање председнице Народне скупштине Маје Гојковић о ситуацији на Косову и Метохији на Четвртом састанку председника парламената земаља евроазијског региона у Казахстану 24.09.2019.

Уторак, 24. септембар 2019. | обраћање председнице Народне скупштине Маје Гојковић о сарадњи са земљама евроазијског региона на Четвртом састанку председника парламената земаља евроазијског региона у Казахстану 24.09.2019.

Уторак, 24. септембар 2019. | Четврти састанак председника парламената земаља евроазијског региона у Казахстану 24.09.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
уторак, 7. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја