7. март 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на семинару „За кохезивну Европу: родна равноправност и права жена”

7. март 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на семинару „За кохезивну Европу: родна равноправност и права жена”

Четвртак, 7. март 2019.

Гојковић: Родна равноправност није уступак који се чини женама

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић обратила се на семинару „За кохезивну Европу: родна равноправност и права жена”, организованом у оквиру румунског председавања Савету Европске уније и том приликом истакла да родна равноправност није уступак који се чини женама, већ предуслов развоја друштва и заједнице у целини.


„Без нашег потенцијала, знања и креативности не може бити ни боље будућности Србије“, поручила је Гојковић и указала да у Србији, као и у многим деловима Европе и света, још увек постоји родна дискриминација и отпори да се жене у пуној мери укључе у све друштвене, економске и политичке токове.

Гојковић је навела да је постизање пуне родне равноправности и оснаживање жена и девојчица један од циљева одрживог развоја у оквиру Агенде УН 2030, као и да је то једно од важних питања за ЕУ и нагласила да Србија и Народна скупштина велики значај посвећује овим темама, не само као земља која тежи пуноправном чланству у ЕУ, већ као друштво свесно да без пуне једнакости не може бити друштвеног и економског напретка у будућности.

Председница Скупштине Србије је указала да су изазови који постоје у Србији слични потешкоћама на које жене свакодневно наилазе и у државама Европске уније, као и шире, и да је зато неопходно активно радити на сузбијању дискриминације на тржишту рада и стварању услова за економску независност жена, смањењу платног јаза, борби против насиља над женама, као и промовисању једнакости између жена и мушкараца у области доношења одлука.

Гојковић је рекла и да је Србија остварила напредак у протеклом периоду и да је највише постигла по питању заступљености жена и подсетила да данас у Парламенту имамо 93 народне посланице (37,6%), да је много жена на важним местима, али да их нема још довољно на локалном нивоу и у великим јавним системима.

Гојковић је напоменула да је важно да се укаже на тешкоће са којима се жене још увек сусрећу на тржишту рада и у области предузетништва, као и на чињеницу да су у мањој мери запослене у односу на мушкарце и да наилазе на бројне препреке приликом запослење и предрасуде када се одлуче да покрену сопствени посао, што све показује да још много мора да се ради.

Председница Скупштине Србије је указала да су у посебно тешком положају, поред жена са малом децом, оне старије од 45 година које су изгубиле посао, с обзиром на сужене могућности да нађу ново запослење и додала да је још увек у приватном сектору просечна зарада мушкараца већа од просечне зараде жена.

„Да се још увек нисмо избориле за пуну економску једнакост говори и чињеница да су жене много ређе власнице имовине која представља значајан економски капитал – станова, пословног простора, земљишта“, указала је председница Скупштине Србије.

Гојковић је истакла да је важно наставити и борбу на сузбијању насиља над женама, као и борбу против сексизма и мизогиније, неретке појаве у нашој јавности.

„Постигнути резултати показују да борба за женска права, бољу заступљеност и видљивост, економску независност, као и за друштво, у којем ће насиље према женама бити неприхвативо, никада није узалудна“, рекла је Гојковић и навела да се доношењем новог закона о родној равноправности у овој години може направити корак више, на основу добре праксе и искуства других европских држава.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5