10. новембар 2011. Годишње заседање Парламентарне скупштине Парламентарне димензије Централно-европске иницијативе

10. новембар 2011. Годишње заседање Парламентарне скупштине Парламентарне димензије Централно-европске иницијативе

Четвртак, 10. новембар 2011.

Годишње заседање Парламентарне скупштине Парламентарне димензије Централно-европске иницијативе

У оквиру српског председавања ЦЕИ, Народна скупштина је 10. и 11. новембра 2011. године домаћин годишњег заседања Парламентарне скупштине Парламентарне димензије Централно-европске иницијативе. Тема овогодишњег заседања је „Перспективе развоја ЦЕИ“, а заседању су првог дана рада претходили састанци Одбора за унутрашња и политичка питања ПД ЦЕИ, Одбора за економска питања ПД ЦЕИ и Одбора за културна питања ПД ЦЕИ.


У свом обраћању присутним делегатима, на почетку рада Парламентарне скупштине ПД ЦЕИ, председнца Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић је истакла да Народна скупштина у потпуности уважава степен мултилатералне парламентарне сарадње и њеног утицаја на националне државе, регионалне и светске токове. Она је навела да је један од главних спољно-политичких приоритета наше земље приближавање Европској унији и да је у контексту остваривања наведеног приоритета улога парламента незаменљива.

Председник Одбора за иностране послове проф. др Драгољуб Мићуновић је у свом обраћању истакао да поред значаја и улоге Народне скупштине у међудржавној сарадњи, битна је и улога друштва, невладиних организација, омладине, универзитета, као и културе која јесте оно што нас приближава, такође нагласивши и значај економских односа. Мићуновић је оценио да свих шест република бивше Југославије данас међусобно сарађују и подсетио да су неке од њих ушле у Европску унију, а да су неке на њеном прагу.

Заменик генералног секретара ЦЕИ Зоран Јовановић истакао је да постоје бројне могућности за сарадњу и оценио да је током досадашњег српског председавања ЦЕИ, Србија учинила изузетне напоре на развијању те сарадње.

Поздрављајући присутне, председавајући ПД ЦЕИ Иван Јовановић обавестио је делегате о активностима које су биле спроведене у досадашњем периоду председавања Србије Парламентарном димензијом и оценио их као успешне. Српско председавање је покренуло и инцијативу за оснивање бизнис форума којим ће се означити јачање економске и пословне димензије ЦЕИ, додао је Јовановић. Такође, он је нагласио да је Србија испунила предвиђене активности из акционог плана и мапе пута у процесу европских интеграција, које су биле потребне како би добила статус земље кандидата у децембру ове године. Јовановић је додао да Србија очекује подршку за добијање статуса земље кандидата за чланство у ЕУ и да истовремено подржава напоре осталих држава чланица ЦЕИ у том процесу.

Другог дана рада, делегатима се обратио помоћник министра спољних послова Душко Лопандић, који је нагласио да је процес евроинтеграција приоритет српске Владе. Он је додао да је током председавања Србија инсистирала на сарадњи у области инвестиција, да је основан нови фонд ЦЕИ који ће помоћи у спровођењу пројеката, као и да је циљ Србије спровођење Дунавске стратегије. Лопандић је навео и да се наставља борба против организованог криминала, претње која не познаје границе. Србија наставља да гради стабилна партнерства, поручио је Лопандић и изразио наду да ће земље које нису чланице Европске уније то што пре постати.

У наставку годишњег заседања учесници Парламентарне димензије Централно-европске иницијативе усвојили су Финалну декларацију.

По усвајању Декларације делегатима се на активном учешћу и успешном раду захвалио председавајући ПД ЦЕИ Иван Јовановић, након чега се присутнима обратио и украјински делегат Валери Камчатни, будући да ће Украјина наредне године председавати ПД ЦЕИ.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 6. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја