Канцеларије за комуникацију народних посланика са грађанима

Народна скупштина Републике Србије и Национални демократски институт (NDI), реализацијом низа различитих активности, већ годинама остварују успешну сарадњу.

NDI је непрофитна организација која, уз подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID), пружа практичну помоћ широм света у унапређењу рада демократских институција, кроз промовисање учешћа грађана у политичком процесу.

Подршка NDI-а Народној скупштини, као највишем законодавном телу, у испуњавању законодавне, контролне и представничке функције, интензивирана је последњих година, што је и потврђено 18. децембра 2009. године потписивањем Меморандума о сарадњи.

Овим документом дефинишу се партнерски односи и активности Народне скупштине кроз програме приближавања парламента грађанима.

Народна скупштина и NDI покренули су 2009. године пилот пројекат отварања канцеларија за комуникацију посланика са грађанима на локалном нивоу.

Ове канцеларије су замишљене као место где грађани могу у директној комуникацији са народним посланицима да изнесу своја мишљења о одређеним питањима и грађанским иницијативама. Циљ такве комуникације је подстицање и развој сарадње народних посланика и грађана. Тиме се грађанима приближавају скупштински рад и активности, чиме се остварује већа транспарентност и повећава одговорност изабраних представника према народу.


Прва канцеларија отворена је у Лесковцу, 1. априла 2009. године. Канцеларију су отворили народна посланица Снежана Стојановић-Плавшић, амбасадор САД у Србији Камерон Мантер и потпредседник Народне скупштине Никола Новаковић.

Друга канцеларија отворена је у Новом Пазару, 7. јула 2009. године, као заједничка канцеларијаза комуникацију са грађанима коју ће користити народни посланициса територија Новог Пазара, Тутина и Прибоја. Канцеларију је отворила потпредседница Народне скупштине Јудита Поповић са народним посланицима Муниром Потурком, Кенаном Хајдаревићем и Шерифом Хамзагићем.

Трећа канцеларија отворена је у Београду, на општини Савски венац, 26. маја 2009. године. Канцеларију су отворили председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић, директор USAIDу Србији Мајкл Харви и народни посланици Наташа Вучковић и Ненад Константиновић.

Четврта канцеларија отворена је у Ваљеву, 6. новембра 2009. године. Отворили су је народни посланици Ђорђе Милићевић и Бранко Ружић, уз присуство генералног секретара Народне скупштине Вељка Одаловића и директораNDI-а у Србији Тома Келија.

Пета канцеларија отворена је у Зрењанину, 22. априла 2010. године. Канцеларију је отворила председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић. Отварању су присуствовали потпредседница Народне скупштине Јудита Поповић и народни посланици Елвира Ковач, Зоран Касаловић, Милорад Крстин, Габор Лоди и Јелена Травар-Миљевић, као и Том Кели, директор NDI-а у Србији.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
уторак, 19. март

Цео календар догађаја

Будите у току