Надзорни одбор

У оквиру својих надлежности Надзорни одбор:

  • прати предизборне активности и указује на евентуалне неправилности у поступању политичких странака, кандидата и других учесника у изборном поступку;
  • контролише поступање средстава јавног обавештавања у примени одредаба овог закона које се односе на обезбеђивање равноправних услова за представљање подносилаца изборних листа и кандидата са изборних листа;
  • предлаже мере за поштовање једнакости кандидата у излагању њихових програма;
  • обраћа се јавности ради заштите моралног интегритета личности кандидата;
  • упозорава на поступке политичких странака, органа управе, кандидата и средстава јавног обавештавања којима се омета изборна кампања и угрожава једнакост права свих кандидата;
  • без одлагања даје иницијативу за покретање поступка пред надлежним државним органима, ако било који учесник у изборној кампањи својим понашањем позива на насиље, шири националну, верску или расну мржњу или подстиче на неравноправност полова и
  • утврђује број и трајање емисија за равноправно представљање подносилаца изборних листа, ако се споразум о томе између јавног предузећа које емитује радио и телевизијски програм а чији је оснивач Република Србија, Влада Републике Србије и политичких странака које имају посланике у Народној скупштини, не закључи у законом предвиђеном року.
Одбор може обављати и друге послове у складу са законом.
Народна скупштина је на Деветој седници Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2019. години, 23. децембра 2019. године, донела Oдлуку о именовању чланова Надзорног одбора, у следећем саставу:

  1. Светислав Гонцић, глумац, в.д. директора Установе културе „Вук Караџић“,
  2. Бранислав Кланшчек, продуцент,
  3. др Никола Жутић, научни саветник,
  4. Драган Варагић, дипл. саобраћајни инжењер,
  5. Ивана Радовановић, дипл. политиколог за међународне односе,
  6. проф. др Бранко М. Ракић, редовни професор,
  7. проф. др Миодраг Савовић, саветник за правна питања,
  8. Ивона Пантелић, новинар-презентер,
  9. Јелена Миленковић Орлић, професор немачког језика и књижевности,
  10. Александар Стаматовић, првак Опере.




САОПШТЕЊЕ

Петак, 19. јун 2020. |

Надзорни одбор за спровођење општег надзора над поступцима политичких странака, кандидата и средстава јавног обавештавања, у оквиру својих надлежности утврђених законом, одржао је до сада шест редовних седница. На седницама су разматрана питања у вези са поступањем релевантних субјеката у току изборних активности.

  • Среда, 27. мај 2020.

    Трећа седница Надзорног одбора

    Чланови Надзорног одбора одржали су Трећу седницу 27. маја 2020. године, на којој су се упознали са извештајима Регулаторног тела за електронске медије о надзору пружалаца медијских услуга током предизборне кампање за изборе за народне посланике, расписаних за 21. јун 2020. године.

  • Среда, 27. мај 2020.

    Саопштење са Треће седнице Надзорног одбора

    Надзорни одбор за спровођење општег надзора над поступцима политичких странака, кандидата и средстава јавног обавештавања у току изборних активности одржао је, 27. маја 2020. године, трећу седницу.

  • Среда, 20. мај 2020.

    Друга седница Надзорног одбора

    Чланови Надзорног одбора одржали су Другу седницу 20. маја 2020. године, на којој су донели Пословник о свом раду. Седници је председавао председник Надзорног одбора Светислав Гонцић.

  • Четвртак, 27. фебруар 2020.

    Прва седница Надзорног одбора

    Чланови Надзорног одбора одржали су Прву седницу 27. фебруара 2020. године, на којој су за председника Надзорног одбора изабрали Светислава Гонцића.

Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Будите у току