Ujedinjene nacije

Narodna skupština Republike Srbije sarađuje sa Ujedinjenim nacijama učešćem na parlamentarnim sastancima koje se održavaju tokom konferencija Ujedinjenih nacija u sastavu državnih delegacija, kao i na drugim forumima koje organizuju Ujedinjene nacije. Pored toga, narodni poslanici Narodne skupštine Republike Srbije, kao članovi stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije pri multilateralnim parlamentarnim institucijama, učestvuju kao predstavnici tih institucija na javnim slušanjima ili drugim sličnim sastancima koji se u okviru Interparlamentarne unije ili u drugim okvirima odvijaju u Ujedinjenim nacijama. Narodni poslanici mogu, takođe, u svojstvu članova delegacije Narodne skupštine, a u vezi s pojedinim spoljnopolitičkim misijama šireg značaja, učestvovati na redovnim i specijalnim zasedanjima Organizacije Ujedinjenih nacija i njenih specijalizovanih organizacija.Pored toga, Narodna skupština sarađuje sa agencijama Ujedinjenih nacija u Srbiji, pre svega sa Dečijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

U saradnji sa Dečijim fondom Ujedinjenih nacija formirana je Radna grupa za prava deteta u Narodnoj skupštini Republike Srbije, 6. marta 2009. godine. Zadatak Radne grupe je da unapredi i razvije sistem zaštite, prava i položaja dece, kontroliše sprovođenje i primenu zakona i drugih akata koji uređuju ovu oblast, usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa međunarodnim standardima, uspostavi saradnju sa nacionalnim institucijama, međunarodnim organizacijama i društvenim grupama.

Saradnja sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) ovuhvata saradnju sa skupštinskim odborima u cilju smanjenja siromaštva u Srbiji, pokretanje javnih slušanja kao institucije parlamentarne prakse, organizovanje seminara i studijskih poseta na temu smanjenja siromaštva.

Aktivnosti

  • Delegacija Narodne skupštine, u čijem sastavu su bili narodni poslanici Dubravka Filipovski, kao šef delegacije i Milan Lapčević, učestvovala je na Parlamentarnoj radionici u okviru Svetskog investicionog foruma 2018, od 22. do 26. oktobra 2018. godine u Kancelariji Ujedinjenih nacija u Ženevi.

  • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji dr Milorad Mijatović, učestvovao je 22-23. februara 2018. godine na Parlamentarnom slušanju u Ujedinjenim nacijama na temu „Ka globalnom sporazumu za bezbednu, urednu i redovnu migraciju: Parlamentarna perspektiva".

  • Miloš Aligrudić, član Stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini SE i član Podkomiteta za spoljne poslovePS SE, učestvovao je na sastanku Podkomiteta za spoljne poslove PS SE povodom 65. sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i Parlamentarnog slušanja Interparlamentarne unije, u Njujorku, od 30. novembra do 6. decembra 2010. godine.

  • Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije, koju je predvodio dr Oliver Dulić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, učestvovala je na Godišnjem parlamentarnom slušanju u organizaciji UN/IPU, u Ujedinjenim nacijama, u Njujorku, od 18. do 23. novembra 2007. godine.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3