10. april 2019. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Mađarskom sa delegacijom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom Parlamenta Mađarske

10. april 2019. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Mađarskom sa delegacijom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom Parlamenta Mađarske

Sreda, 10. april 2019.

Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Mađarskom sa delegacijom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom Parlamenta Mađarske

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Mađarskom Žarko Mićin poželeo je dobrodošlicu delegaciji mađarskog parlamenta i istakao da su odnosi dve zemlje na istorijski najvišem nivou, o čemu svedoči i više održanih zajedničkih sеdnica dve Vlade i ukazao na predstojeću zajedničku sednicu koja će se održati 15. aprila u Subotici.


Upoznao je delegaciju sa podatkom da Poslaničku grupu prijateljstva sa Mađarskom čini 22 narodna poslanika i ocenio da se uzajamnim posetama parlamentaraca može produbiti međuparlamentarna saradnja.

Mićin je izrazio zahvalnost Mađarskoj na podršci koju pruža Srbiji na putu ka EU naglasivši podršku mađarskog parlamenta prilikom otvaranja pregovaračkih poglavlja.

Ukazao je na odličnu trgovinsku razmenu koja je poslednjih 10 godina uvećana za 86 odsto. Takođe, mađarska ulaganja i investicije su u ekspanziji o čemu svedoči i podatak da je Mađarska na osmom mestu u Srbiji po pitanju investicija. Osvrnuo se na niz zajedničkih infrastrukturnih projekata, kao što su pruga Beograd–Budimpešta, Subotica–Segedin i mnogi drugi.

Tokom sastanka, Mićin je upoznao delegaciju Mađarske sa problemima sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji. Ukazao je na protivpravne takse od 100 odsto koje je Priština uvela na proizvode koji stižu iz Srbije i BiH, kao i na nepoštovanje Briselskog sporazuma, imajući u vidu da je Srbija ispunila sve odredbe Sporazuma, dok Priština nije ispunila jedinu svoju obavezu, formiranje Zajednice srpskih opština.

Laslo Nađ, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom ukazao je na odlične odnose dve susedske zemlje i dodao da postoji veliki potencijal za jačanje saradnje u svim oblastima.

Vlada Mađarske maksimalno podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, smatra da je Srbiji mesto u Evropi i da je Srbija stub stabilnosti i mira Zapadnog Balkana, poručio je Nađ. Ukazao je na spremnost Mađarske da sa Srbijom podeli pozitivna iskustva, ali i sve prepreke sa kojima se i sama suočavala tokom procesa pristupanja EU, kako bi Srbija lakše i brže pristupila ovoj zajednici.

Tokom sastanka obratio se i Ljubomir Aleksov, srpski nacionalni portparol u Parlamentu Mađarske, ukazao na podatak da je poslednjih nekoliko godina položaj srpske manjine u Mađarskoj znatno bolji i dodao da su u budžetu Mađarske znatno povećana sredstva za podršku našoj nacionalnoj manjini. Takođe, dodao je da će 25. maja ove godine, u Sent Andreji biti osveštan obnovljeni Srpski crkveni muzej i da će tom svečanom događaju prisustvovati srpski patrijarh Irinej i premijeri dve zemlje.

Sastanku su prisustvovali i narodni poslanici Žarko Bogatinović, Milija Miletić, Zvonimir Đokić, Milimir Vujadinović, Ognjen Pantović i Arpad Fremond.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30