15. novembar 2013. Prvi konstitutivni sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija – Republika Srbija (foto TANJUG)

15. novembar 2013. Prvi konstitutivni sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija – Republika Srbija (foto TANJUG)

Petak, 15. novembar 2013.

Prvi konstitutivni sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija – Republika Srbija

Prvi konstitutivni sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija – Republika Srbija održan je 15. novembra 2013. godine u Domu Narodne skupštine.


Kopredsedavajući Parlamentarnom odboru Ivan Andrić, narodni poslanik i Eduard Kukan, poslanik Evropskog parlamenta predsedavali su konstitutivnom sastanku, a učesnike su pozdravili dr Nebojša Stefanović, predsednik Narodne skupštine i Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Uvodna obraćanja možete pogledati ovde.

U radnom delu sastanka članovi Parlamentarnog odbora usvojili su Predlog dnevnog reda i Predlog poslovnika. O stanju u odnosima Evropske unije i Srbije razmenjena su mišljenja i stavovi sa Majklom Davenportom, šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, koji se učesnicima skupa obratio u ime Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost i Evropske komisije. U ime Vlade Republike Srbije, skupu se obratio Nikola Selaković, ministar pravde i državne uprave. Nataša Vučković, predsednica Odbora za evropske integracije govorila je u ime Delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnom odboru, a ispred Evropskog parlamenta Đerđ Šeflin (Schöpflin György).
Teme sastanka takođe su bile ekonomski razvoj, unapređenje funkcionisanja vladavine prava: reforma pravosuđa i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, dijalog između Beograda i Prištine i regionalna saradnja i napredak regiona ka članstvu u Evropskoj uniji. O ovim pitanjima govorili su dr Aleksandra Tomić, potpredsednica Parlamentarnog odbora, Jadranka Joksimović, dr Dijana Vukomanović i Suzana Grubješić, a ispred Evropskog parlamenta Lajoš Bokroš, Kinga Gal, Jelko Kacin i Andrej Plenković..

Radni deo sastanka možete pogedati ovde.

Na kraju sastanka, članovi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija usvojili su zajedničku Deklaraciju i Preporuke i, u skladu sa članom 7. Poslovnika Parlamentarnog odbora i članom 125. Sporazuma o stabilizaciji i pridrživanju, uputili ih Savetu za stabilizaciju i pridruživanje, kao i institucijama Srbije i Evropske unije.

Deklaraciju i Preporuke možete pogledati ovde.


Po završetku Prvog sastanka, kopredsedavajući Parlamentarnom odboru Ivan Andrić i Eduard Kukan dali su izjave za medije, koje možete pogledati ovde.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
nedelja, 21. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja