Četvrtak, 11. april 2019.

Na sastanku Komiteta za politička pitanja i demokratiju PSSE razmena mišljenja povodom situacije na Kosovu i Metohiji

Na sastanku Komiteta za politička pitanja i demokratiju danas je održana razmena mišljenja povodom situacije na Kosovu i Metohiji. U raspravi su, ispred delegacije Narodne skupštine, nastupili šef delegacije dr Aleksandra Tomić i član delegacije prof. dr Žarko Obradović.


U raspravi su, kao uvodničari, ispred Privremenih institucija samouprave na KiM, nastupili Hilmi Jašari, ombudsman i Slaviša Mladenović, komesar za jezike u Kabinetu predsednika Vlade u Prištini.

Dr Aleksandra Tomić je istakla da brojni izveštaji međunarodnih organizacija, uključujući i UN, kao i potrebe stanovništva i regionalna stabilnost, većina međunarodne zajednice, uključujući EU i SAD i dosadašnji sporazumi Beograda i Prištine zahtevaju kompromis, dijalog i poštovanje međunarodnog prava i ljudskih prava na KiM. Naglasila je da je Beograd otvoren i apsolutno posvećen ovim ciljevima, što je mnogo puta dokazao konkretnim postupcima. Sa druge strane, upozorila je da Priština sve vreme eskalira situaciju: uvođenjem anticivilizacijskih taksi od 100 odsto kojim se ugrožava preživljavanje stanovništva, formiranjem „Oružanih snaga“ (protivno Rezoluciji SB UN 1244, regionalnim aranžmanima i Briselskom sporazumu), kojim narušava stabilnost regiona, neformiranjem ZSO, donošenjem tzv. Platforme kojom efektivno blokira i obesmišljava dijalog Beograda i Prištine, kao i nesankcionisanjem ili podstrekavanjem napada na ljude, crkve, imovinu i groblja. Dodatnu dimenziju eskalacije predstavlja i stalno fabrikovanje izgovora od strane Prištine za neispunjavanje svojih obaveza. Istakla je da ukoliko PSSE previdi ovako agresivno, destruktivno, ekstremno i nekooperativno ponašanje Prištine, teško je videti šta legitimiše ili šta ostaje od vrednosti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava ugrađenih u osnove Saveta Evrope.

Prof. dr Žarko Obradović je naglasio da na Kosovu i dalje postoji bezakonje, nasilje nad Srbima i nealbancima, zastrašivanje ljudi, otimanje imovine, kriminal i korupcija su vrlo rašireni, kao i druge negativne pojave. U Metohiji je 90 odsto imovine Srba uzurpirano. Srbi nemaju prava, ni mogućnosti, da posete svoje kuće i imanja. Zbog opšte nesigurnosti, pretnji i različitih prepreka u proteklih 20 godine, od 250.000 Srba proteranih 1999. godine, vratilo se manje od 2 odsto. Ubistvo Olivera Ivanovića počinjeno je pre više od godinu dana ali još uvek nije rešeno, kao ni slučaj nasilja koje su počinili kosovski policajci nad Markom Đurićem, direktorom Kancelarije za pregovor Beograda i Prištine.

Dodao je da EULEKS i privremene institucije na Kosovu ne čine gotovo ništa da se problemi reše i situacija promeni. Institucije postoje samo na papiru. Kosovske vlasti su pre nekoliko meseci uvele taksu od 100 odsto na robu iz Srbije, a već 6 godina ne žele da formiraju Zajednicu srpskih opština, obavezu koju su prihvatili Briselskim sporazumom. Istakao je da to predstavlja i obavezu iz Rezolucije Saveta Evrope iz 2016. godine.

Prof. dr Obradović je napomenuo da je u izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava na Kosovu konstatovano da institucije na Kosovu ne funkcionišu, da ne postoji demokratski kapacitet. Izveštaj konstatuje da je samo u prvih 7 meseci 2018. godine registrovano više od stotinu incidenata, koji uključuju krađe, oštećenja imovine kosovskih Srba i srpske pravoslavne crkve, kao i verbalne napade. Izveštaj govori o zloupotrebama i korupciji u Vladi Kosova i snagama bezbednosti i o tome da ne postoji želja za preduzimanjem mera kojim bi se stvorile mogućnosti za povratak raseljenih Srba ili se kaznili krivci za kršenje zakona.

Delegacija Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) učestvuje na prolećnom zasedanju PSSE, koje se od 8. do 12. aprila održava u Strazburu. U delegaciji koju predvodi dr Aleksandra Tomić učestvuju Biljana Pantić Pilja, Elvira Kovač, prof. dr Žarko Obradović, Dubravka Filipovski, Aleksandar Šešelj i Branka Stamenković.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30