Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Ada

Ponedeljak, 18. oktobar 2010.

Dvadeset treća sednica Odbora za smanjenje siromaštva

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv siromaštva, 17. oktobra, Odbor za smanjenje siromaštva održao je svoju Dvadeset treću sednicu u Skupštini opštine Ada 18. oktobra.



Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv siromaštva, 17. oktobra, Odbor za smanjenje siromaštva održao je svoju Dvadeset treću sednicu u Skupštini opštine Ada 18. oktobra. Na dnevnom redu sednice bila je tema: uspostavljanje mehanizama za obrazovanje odbora za smanjenje siromaštva na lokalnom nivou.

Otvarajući sednicu, predsednica Odbora Snežana Stojanović-Plavšić je istakla da Narodna skupština svoj zakonodavni rad ne završava donošenjem zakona, već se stara i o njihovoj primeni u praksi, a cilj ovakvih poseta lokalnoj zajednici je provera kako se zakonska rešenja sprovode i korišćenje tih iskustava u radu skupštinskih odbora. Zbog svetske ekonomske krize, koja se odrazila i na smanjenje privredne aktivnosti u Srbiji, poslednjih godina siromaštvo je u porastu. Osnovni uzrok ove tendencije jeste nezaposlenost, rekla je predsednica Odbora i naglasila da je ekonomska kriza najviše pogodila najsiromašnije stanovništvo.

Izrazila je očekivanje da će sa oporavkom privrede, čiji se efekti očekuju već sledeće godine, taj trend biti zaustavljen.

Predsednica Odbora je istakla da Opština Ada, koja je među prvima u Srbiji osnovala Službu za smanjenje siromaštva i rad sa omladinom, predstavlja primer dobre prakse u ovoj oblasti i da bi, po ugledu na Adu, i druge manje razvijene opštine u Srbiji trebalo da organizuju ovakve službe i preduzimaju aktivnosti u cilju pružanja pomoći najugroženijima i smanjenja siromaštva. Posebno je ukazala na značaj obrazovanja, kao najbržeg i najefikasnijeg načina za prevazilaženje siromaštva.

O radu Službe za smanjenje siromaštva Skupštine opštine Ada, koja postoji već pet godina, govorila je Vesna Civrić, predsednica Službe. Istakla je da je, polazeći od Strategije za smanjenje siromaštva u Republici Srbiji, ova opština početkom 2009. godine donela svoju strategiju za smanjenje siromaštva, kao i plan mera i aktivnosti sa ciljem stvaranja materijalnih i drugih uslova za smanjenje siromaštva kod socijalno najugroženijih grupa (dece, starih osoba, invalida, izbeglica, Roma, ruralnog stanovništva i drugih). Među preduzetim merama najvažnije su iznalaženje mogućnosti za novo zapošljavanje, efikasniju socijalnu i zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, kao i mere za poboljšanje položaja penzionera i starih osoba i rad sa omladinom. Služba deluje na teritorije opštine kroz pet sekcija: za socijalnu zaštitu siromašnih i socijalno ugroženih lica, obrazovanje, zapošljavanje i stanovanje, zdravstvo i zaštitu životne sredine i za rad sa omladinom. Služba je razvila saradnju sa organima lokalne samouprave, državnim organima, javnim ustanovama, fondovima i civilnim organizacijama.

Članovi Odbora posetili su osnovnu školu „Novak Radonić“ u Molu, gde su razgovarali sa nastavničkim kolektivom o tekućim problemima u obrazovanju. Posetili su i dnevni boravak za socijalno ugroženu decu i prisustvovali priredbi koju su priredili učenici ove osnovne škole. Na kraju posete, narodni poslanici predstavili su se deci i odgovarali na njihova pitanja.

Članove Odbora za siromaštvo pozdravili su predsednik Skupštine opštine Ada Aron Čonka i narodni poslanik iz Ade Tamaš Tot.

U radu sednice, pored članova Odbora Aniko Žiroš-Jankelić, dr Đure Mučenskog, dr Nikole Krpića i Nikole Savića, učestvovali su i predstavnici lokalne samouprave.

Ada: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Subota, 25. novembar 2017. 16. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Kruševac Ima fotografija Ima video snimaka
Utorak, 21. februar 2017. 10. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Subotica Ima fotografija Ima video snimaka
Utorak, 27. oktobar 2009. Sedamnaesta sednica Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja Novi Sad
Četvrtak, 4. decembar 2008. Treća sednica Odbora za smanjenje siromaštva Leskovac

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.