24. jul 2018. Delegacija Instituta za svetsku politiku i ekonomiju Kineske akademije društvenih nauka u poseti Narodnoj skupštini

24. jul 2018. Delegacija Instituta za svetsku politiku i ekonomiju Kineske akademije društvenih nauka u poseti Narodnoj skupštini

Utorak, 24. jul 2018.

Delegacija Instituta za svetsku politiku i ekonomiju Kineske akademije društvenih nauka u poseti Narodnoj skupštini

Delegacija Instituta za svetsku politiku i ekonomiju Kineske akademije društvenih nauka posetila je danas Narodnu skupštinu, gde je razgovarala sa predsednikom Odbora za spoljne poslove i PGP sa Kinom prof. dr Žarkom Obradovićem i članovima Odbora i PGP Dubravkom Filipovski i prof. dr Ljubišom Stojmirovićem o bilateralnim odnosima Srbije i Kine i saradnji u okviru sveobuhvatnog strateškog partnerstva dveju zemalja.


Predsednik Odbora za spoljne poslove i predsednik PGP sa Kinom upoznao je sagovornike sa istorijom srpsko kineskih odnosa, istakavši da je Srbija jedina zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja sa NR Kinom ima odnose na najvišem nivou, čemu svedoči Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu dveju zemalja. Kinu i Srbiju vezuje tradicionalno prijateljstvo dva naroda, a nivo saradnje se unapređivao posebno nakon 2009. godine do danas, istakao je Obradović. On je dodao i da je Srbija veoma aktivna u procesu 16+1, možda i jedna od najaktivnijih zemalja u inicijativi Pojas i put, što pokazuje i činjenica da ima najveći broj predloženih projekata sa Kinom. Obradović je ocenio da je od posebne važnosti i to što Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, može samostalno da odlučuje o projektima saradnje sa Kinom i dalje unapređuje saradnju u oblasti nauke, obrazovanja, kulture, privrede i infrastrukture, sporta, i drugo.

Zamenica predsednika Odbora i članica PGP sa Kinom Dubravka Filipovski ocenila je da je u poslednjim godinama intenzivirana privredna i ekonomska saradnja Srbije i Kine, ali i parlamentarna saradnja, što je rezultiralo formiranjem Mešovite komisije dva parlamenta sa ciljem unapređenja saradnje. Ona je navela da će Srbija nastaviti da promoviše projekat Put svile i da pokazuje kontinuirano koliko je ova inicijativa važna, bitna i korisna. Ona se i ovom prilikom zahvalila na principijelnom stavu NR Kine po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Guopin Čen (Guoping Chen), zamenik direktora Instituta za svetsku politiku i ekonomiju Kineske akademije društvenih nauka istakao je važnost unapređenja saradnje na ekonomskom nivou i istakao da je Kina svesna uloge koju Srbija ima na Balkanu, posebno u svetlu projekta Put svile. On se posebno interesovao za aktivnosti koje kineska strana može da realizuje, a koje su od važnosti za realizaciju pojedinačnih sporazuma i ugovora koje su potpisale dve zemlje.

Govoreći o daljoj podršci NR Kine, realizaciji zajedničkih projekata u Srbiji, predsednik Odbora za spoljne poslove naveo je da bi povoljnije kreditiranje kineskih banaka omogućilo veći broj infrastrukturnih projekata, jer samo finansijski razlozi mogu usporiti njihovu realizaciju.

Član Odbora za spoljne poslove i PGP sa Kinom prof. dr Ljubiša Stojmirović naveo je da će Kina, kao moćna zemlja, u budućnosti postati jedan od najznačajnijih aktera u svetu, što sa sobom nosi i obaveze koje će morati da preuzme na sebe, a pre svega u pogledu ravnomernog razvoja čovečanstva i raspodele svetskog bogatstva.

Posebnu pažnju sagovornici su posvetili i saradnji u oblasti obrazovanja i naučno-tehničkog razvoja sa akcentom na izgradnju industrijskih parkova.

Sastanku su prisustvovali i članovi kineske delegacije Bihong Šao (Binhong Shao) i dr Tjan Hu (Tian Hu).Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2