Utorak, 10. jul 2018.

31. sednica Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim – najnerazvijenijim područjima Republike Srbije

Na sednici održanoj 10. jula, članovi Pododbora razgovarali su o stanju u stočarstvu u najnerazvijenijim područjima Srbije.


Predsednik Pododbora Milija Miletić istakao je da je stočarstvo od velikog značaja za razvoj poljoprivrede i uporedivši podatak iz 2017. godine, koji govori o broju grla goveda, ovaca, koza i svinja zaključio da u odnosu na poslednje tri decenije, uzgoj stoke beleži tendenciju pada u proseku za oko tri odsto.

Miletić je ocenio da je neophodno da subvencijama pospešimo razvoj stočarstva, pre svega da pomognemo poljoprivrednicima da se ova grana razvija i da ima pozitivan trend. Miletić je govoreći o najugroženijim područjima, jugoistoku Srbije, naveo da u tim područjima poljoprivrednici imaju u proseku oko 65 godina i dodao da veliki broj mladih napušta pomenuta područja zbog sveukupno otežanih uslova za život. S tim u vezi, istakao je da država treba subvencijama da motiviše mlade poljoprivrednike da ostanu na selu i da naslede poljoprivredna gazdinstva. Istovremeno, on je pohvalio program Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji stimuliše i daje subvencije poljoprivrednicima i dodao da programi treba posebno da se primenjuju u nerazvijenim područjima, a da u Srbiji postoji oko 600 000 stočarskih gazdinstava, od kojih se oko 300 000 ozbiljnije bavi ovom delatnošću.

Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede naveo je da je 2. jula ove godine, raspisan konkurs za mlade poljoprivrednike, za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva, kao i za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu. Konkurs u trajanju od 45 dana omogućiće pogodnosti mladim poljoprivrednicima, pre svega iz nerazvijenih područja Jugoistočne Srbije.

Radošević je istakao da su mere agrarne politike dale značajan doprinos poljoprivredi i zaustavile negativan trend, naročito u oblasti stočarstva i govedarstva. Uloga lokalnih samouprava je neophodna, pre svega lokalnih medija da bolje informišu mlade poljoprivrednike da prate konkurse i da apliciraju za iste. Takođe, on je izneo predlog da relevantna ministarstva u saradnji sa skupštinskim odborima koji se bave agrarnom politikom predlože za sledeću godinu veći agrarni budžet, koji bi omogućio dodatna sredstva za nabavku mehanizacije, opreme i skladištenja, kao i veće subvencije i podsticaje mladim poljoprivrednicima.

Sednici je predsedavao predsednik Pododbora Milija Miletić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Pododbora: Dalibor Radičević, Žarko Bogatinović i Mladen Lukić.

Video (1)

Utorak, 10. jul 2018. | 31. sednica Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim - najnerazvijenijim područjima Republike Srbije 10.07.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3