Utorak, 13. mart 2018.

22. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

Članovi Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo su, na sednici održanoj 13. marta, razmotrili stanje na Univerzitetu u Kragujevcu i sprovedene procedure za izbor rektora Nebojše Arsenijevića.


Predsednik Odbora dr Muamer Zukorlić, otvarajući sednicu, naveo je da Univerzitet u Kragujevcu ignoriše nalaze i preporuke prosvetne inspekcije, kao i preporuke Agencije za borbu protiv korupcije, za razrešenje rektora Nebojše Arsenijevića.

Članove Odbora su o preduzetim aktivnostima nadležnih organa informisali državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Džamić i v. d. predsednika Nacionalnog saveta za obrazovanje Branislav Jeremić.

Vladimir Džamić je istakao da se Ministarstvo držalo svojih zakonskih nadležnosti i da je, postupajući po dopisu Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, pokrenut inspekcijski nadzor, gde je utvrđeno kršenje Zakona o visokom obrazovanju. Na osnovu obavljenog inspekcijskog nadzora, upućen je dopis i pozvan Savet Univerziteta u Kragujevcu da razmotri razrešenje rektora Arsenijevića, naveo je Džamić. On je naglasio da će, ukoliko Savet ne postupi u zakonski utvrđenom roku, ministar preuzeti svoja zakonska izvršna ovlašćenja i da je neophodno sprečiti zloupotrebu autonomije Univerziteta.

Branislav Jeremić je informisao članove Odbora o zaključcima Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, koji su upućeni Ministarstvu, Savetu Univerziteta u Kragujevcu i rektoru. On je istakao da ova afera nanosi štetu, ne samo Kragujevačkom univerzitetu, već i celom sistemu visokog obrazovanja.

Nakon duže rasprave, Odbor je usvojio zaključke kojima traži od ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da, u skladu sa zakonom, preduzme potrebne mere za smenu rektora Univerzitetu u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića, kao i preporuku nadležnom tužilaštvu da ispita elemente krivične odgovornosti rektora Arsenijevića.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr Muamer Zukorlić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Olena Papuga, Nikola Savić, Bogdan Obradović, Ljibuška Lakatoš, prof. dr Žarko Obradović, mr Aleksandra Jerkov, dr Danica Bukvić, Fatmir Hasani, Đorđe Kosanić, Nataša St. Jovanović, prof. dr Ljubiša Stojmirović, prof. dr Marko Atlagić i Milena Bićanin.


Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Utorak, 13. mart 2018. | 22. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo 13.03.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6